Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Melyik a jobb: elmosni vagy kidobni?

Zöld zóna
2021. november 29. 11:00
null

Szerencsére egyre jobban terjed a környezettudatos világnézet, az emberek igyekeznek a lehető legjobban igazodni ehhez. Ilyenkor azonban sok kérdés felmerülhet, amire nem is olyan egyszerű választ adni. Az egyik ezek közül - mely a koronavírus miatt igencsak előtérbe került -, hogy mennyire lehet környezetbarát az ételrendeléskor használt szállítóedény.

kép: cater4you.co.uk

Nyilván a legjobb, ha magunk főzünk otthon, de ha már rendelünk, akkor szeretnénk azt a leginkább környezetbarát módon megtenni. A kérdés most arrahegyeződikki, hogy vajon az egyszer használatos, vagy a tartós ételtárolók jelentik a jobb megoldást. A kérdés pedig nem olyan egyszerű.

Egy egyszer használatos ételtároló esetében az életút a következő: beszerezzük, jellemzően Kínából, de szerencsére sok esetben már sokkal közelebbről - akár itthonról - a dobozt. Már ennek is van egy karbonlábnyoma, de a történet itt messze nem ér véget. A kiszállítás, majd a szeméttelepre kerülés, végül pedig a lebomlás is szerepet játszik abban, hogy az eldobható tárolók nem túl jó alternatívái az ételkiszállításnak.

ARakunstartup a jövőt az acél ételhordókban látja, és ebben lehet valami. ADenkstattHungary Környezettechnológiai és Management Tanácsadó Kft.-vel végzett kutatásuk megmutatta, hogy mikor is válik jobb megoldássá az acél ételhordó az eldobhatóval szemben. Ebbe belevették azt is, hogy az acél is többnyire Kínából érkezik hozzánk, és azt is, hogy ennek elmosása víz és vegyszer fogyasztással jár.

kép: amazon.com

Persze a kimutatásban sok változó is szerepel, mert nem mindegy, hogy az edényt géppel vagy kézzel mossák el, ahogyan az sem, hogy elsétálunk az étterembe visszaadni az edényt, vagy külön ezért autóba ülünk. Mindezekkel együtt igaz, hogy nagyjából a 20. elmosás után már lenyomja a kínai műanyagot az acél ételhordó, de a 25. után már a hazai gyártásút is. A biológiailag lebomló hordozóedényekkel szemben már 50 mosásra is szükség lehet a győzelemhez, de egy acél ételtartót elképesztően sokszor lehet alaposan elmosni, míg már nem lesz alkalmas az élelmiszer tárolására. És ha mindezt okosan tesszük, akkor a már nem használt ételtárolók újrahasznosításával valóban környezettudatos alternatívává léphetnek elő.

Az üvegvagy tartós műanyag ételhordókkal szemben az acél nem olyan sérülékeny, és nem is oldódnak ki belőle mérgező anyagok, vagyis biztosan jó választás. A visszaszállítás megoldása azonban még fejlesztésre vár, hiszen az ember számára sajnos a kényelem sokszor előrébb való a környezettudatosságnál.

lead kép: ubuy.vn

műanyagfémkörnyezetelvitelétteremétel