Május 29. Szerda, Magdolna

Íme a jövő városa - 2024-ben már költözhető

null

A klímaváltozás bizony nem csak a meteorológiai rendszereket vagy a biodiverzitást rendezi át erősen, hanem a hatalmi viszonyokat is. Már önmagában a változás ezt hozná magával, ám az emberiség reakciói ezt jelentősen meggyorsítják, és sokaknak kell olyan lépéseket megtenniük, mellyel pozíciójukat is képesek biztosítani, miközben megfelelnek a társadalom elvárásainak is.

Szaúd-Arábia

A gazdag királyság vagyona egyértelműen az olajnak köszönhető, és ezt nem is akarják tagadni. A fosszilis tüzelőanyagok aranykora olyan elképesztő gazdagságot hozott egyes arab országok számára, mely nem csak igen kényelmes életet teremtett, hanem lehetőséget arra is, hogy fejlődjenek.

A probléma jelen esetben az, hogy a pénzforrás erősen ingadozó, sőt, tudjuk, előbb vagy utóbb el is tűnik. Az, hogy mikor is következik be ez a bizonyos váltás - mármint az olaj trónfosztása - tulajdonképpen részletkérdés, csupán az időfaktort befolyásolja - mert biztosan be fog következni. Vagyis az olyan hatalmaknak, mint például Szaúd-Arábia mindenképpen alternatívákat kell keresni.

Neom

A görögneosz- új, és az arabmusztakbal- jövő szavak összeolvasztásával kapott nevet az a projekt, mely az ország jövőjét hivatott megalapozni. Ez jelen esetben egy tiszta energiákkal működő futurisztikus város, melyet 2024-re kíván megalkotni az arab ország - és anyagi lehetőségeit ismerve erre minden esélye meg is van.

A cél, hogy olyan technológiai vezető válhasson belőle, mint a Szilícium-völgy. Ezzel megmaradhat a gazdasági előny, mégis elengedheti az olaj kezét a királyság. Ez azonban messze nem olyan egyszerű feladat. Azon túl, hogy egy egész város folyamatos energiaellátását kell megoldani kizárólag tiszta energiákkal, olyan megoldásokat is alkalmazni kell, melyek megfelelnek a még csak elméleti síkon létező technológiák kiszolgálására.

Azon túl, hogy a kivitelezés az 500 milliárd dollárt is meghaladhatja és persze a környezettudatos és innovatív megoldásokkal zsúfolt tervezés mellett még egy igen érdekes lépést is tesz a királyság. Az arab országok kultúrája és törvénykezése a nyugati világ számára fura, sokszor akár ijesztő is lehet, és a tudás, az azt képviselő emberek egy jelentős része innen áramlana a területre. Ennek megfelelően a várost “szabad zónává” akarják nyilvánítani már 2022 elején. Ezzel kikerülne a szaúdi törvények hatálya alól, vagyis tulajdonképpen egy kis városállamként születhetne meg a Neom, mintegy 1 millió lakosa számára.

képek és lead kép: NEOM