Április 20. Szombat, Tivadar

Hopp - 1,8 milliárd fa és bokor lapul a Nyugat-Szaharában, amiről eddig nem is tudtunk

Zöld zóna
2021. november 27. 14:00
null

Ahogyan fejlődik a technológia, olyan dolgok is a szemünk elé kerülnek, amikről eddig nemtudtukhogy ott vannak. És ilyenkor még csak nem is kell nagyon meglepő dolgokra gondolni.

kép: geographical.co.uk

A klímakatasztrófa miatt a fák jelentősen felértékelődtek, ami nagyon jó hír. Azt is egyre behatóbban vizsgálják, hogy vajon mekkora mennyiségben vannak jelen ezek a hasznos lények a bolygón, de ez nem olyan egyszerű feladat. Hiszen mivel más lehetőség nemigen adódik, csak felvételekre támaszkodva tudják ezt a tudósok számolni.

kép: worldatlas.com

A műholdképek pedig nem olyan részletesek, mint kellene. Persze ma már képesek vagyunk akár egyetlen épületet is kivenni egy – egy felvételen, de a mesterséges intelligencia sajnos a fákat nem így érzékeli. Akkor lehet velük számolni, ha erdőségekben vannak jelen, ha elszórtan élnek, akkor nemigen tudunk velük mit kezdeni.

Eddig legalábbis így volt, mivel a NASA kutatói megtanították az AI-nek, hogy felismerje az egyedül, önmagukban álló fákat is. Hogy ez miért is olyan fontos? Mert lényegesen pontosabb képet kaphatunk arról, mennyi fa is van jelenleg a bolygón, azoknak milyen aszénmegkötésiképessége, mennyi károsanyagot képesek kivonni alégkörből,stb. Sőt, olyan érdekes részletek is kiderülnek, mint hogy a Szahara nem is annyira pusztaság, mint az elsőre gondolnánk.

kép: Sergey Pesterev-Unsplash

A friss ismeretek birtokában a mesterséges intelligencia ugyanis a Nyugat-Szaharában található mintegy 1,3 millió négyzetkilométeres területen fákat és bokrokat fedezett fel, nem is keveset, nagyjából 1,8 milliárd példányt. Ez már jelentős mennyiség, és ezzel a módszerrel átvizsgálva a felvételeket valószínűleg jelentősen módosítani kell az eddig ismert számokat. Ez persze nem azt jelenti, hogy a faültetési projektek feleslegesek, pusztán azt, hogy a tudomány lényegesen közelebb kerül ahhoz, hogy megismerhesse bolygónk növénytakaróját, megtervezhesse annak védelmét, fejlesztését, bővítését és adott esetben ápolását is, ez pedig nem elhanyagolható kérdés.

kép: Martin Brandt

lead kép: geographical.co.uk

bolygósivatagnövényfaSzahara