Május 21. Kedd, Konstantin

A mamutfenyők egyötödét emésztette el a tűz

Zöld zóna
2021. november 27. 11:00
null

A világ egyik leginkább lenyűgöző teremtménye a mamutfenyő. Nem csak azért, mert átlagosan 75 méter magasra nőnek meg ezek az óriások, hanem azért is, mert matuzsálemi kort tudhatnakmagukénak, ha azt a körülmények is engedek. Ez azt jelenti, hogy akár több ezer évig is élhetnek.

kép: britannica.com

Sajnos az utóbbi években ezek a ritkaságok a klímakatasztrófa nagy veszteseivé léptek elő. Nem csak azért, mert a csapadék eloszlásának eltolódása csökkenti a nedvességtartalmukat - ahogyan az egyébként szinte minden növény esetében igaz -, hanem azért is, mert mostanra sokszor képtelenek ellenállni az erdőtüzek elképesztő rombolásának. A Sierra Nevada hegység nyugati oldalán őshonos lények mintegy 75 000 egyedet számláló állománya a tűzeseteknek köszönhetően 10 000-15 000 fával lett kevesebb.

Érdekes, hogy az erdőtűz a fenyők szempontjából szükségszerű, nélküle ugyanis a szaporodásuk nem lenne biztosított. A fenyők igen nagy magasságokban mutatják csak meg első tűlevelekkel borított ágaikat, amikről a tobozaik vastag gyantaréteggel bevonva lógnak alá. A tűz megolvasztja ezt a gyantaréteget, és a magok a felperzselt, így tápanyagokban gazdag talajra hullva gyarapítják a kolóniát.

kép: képguru - Alex

A gond most azzal van, hogy a szélsőségek felé csúszó időjárás bizony a tüzek hevességét is megnöveli, így sajnos maguk a mamutfenyők is belepusztulnak a lángokba. Idén a leghatalmasabb és ismert fákat fóliával igyekeztek védeni a lángoktól, és ágaikat is tűzálló folyadékkal vonták be, de ez a módszer egyszerre csak kevés fa életét képes megóvni, és hosszabb távon sem jelent igazi megoldást.

kép: National Park Service via AFP via Getty Images

lead kép: morethanjustparks.com

pusztuláserdőfenyőtűzfamamut