Május 27. Hétfő, Hella

3D készreszövés forradalmasítja a ruhaipart?

null

Azt már egy ideje tudjuk, hogy milyen hatással van a fast fashion a környezetünkre. Az alacsonyabb minőség, a hetente megjelenő új kollekciók már önmagukban is komoly terhelést jelentenek, de a gyártási folyamatokat sem szabad elfelejteni.

És most még csak nem is olyan részletekre gondolunk, mint a vegyszerhasználat, vagy az, hogy honnan is származik az anyag, amivel dolgoznak. A szabás - varrás jól bevált receptje az, ami a gondokat okozza. Ahhoz, hogy ruha készülhessen szükségünk van anyagra, ezt ugye le kell gyártani. Elvisszük a varrodába, ahol kiszabják belőle a ruhákat, majd összevarrják azokat. Eközben pedig tetemes mennyiségű hulladék keletkezik, olyan szövet, melyet feleslegesen gyártottak le – illetve akár feleslegesen ültették el az alapanyag növényeket, elvéve ezzel a helyet az élelmiszerektől.

kép: theweaveshed.org

Ez a bevett módszer pedig a divatipar egyébként sem éppen környezetbarát mivoltát tovább rontja. Ha csak ezt az egy részletet, vagyis a szabás - varrás bevett gyakorlatát sikerülne megváltoztatni, akkor is hatalmasat lépne a ruházkodás a fenntarthatóság felé.

Erre pedig minden lehetőség adott, méghozzá egy olyan eljárással, ami még csak nem is ismeretlen a ruhaiparban. Ez a 3D-s szövés lehetősége, mely technikailag kész ruhákat gyárt le, tetszőleges méretben, színben, formában varrás és szabás nélkül.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy magát az anyagot nem kell előre legyártani és a helyszínre szállítani, vagyis ennek energiaigényét és károsanyag-kibocsátását meg lehet spórolni. A ruhákhoz nem kell sem szabni, sem varrni, vagyis a hulladékok túlnyomó többsége is elfelejthető. Nem utolsó sorban pedig a helyszínen legyártott ruhákkal az ottani igényeknek megfelelően lehet dolgozni, lényegesen kevesebb lesz az eladatlan termék, és ezzel a pazarlást is jelentősen vissza lehet fogni.

kép: theweaveshed.org

A Loom-State projekt, mely a brit Graysha Audren és a holland EE Exlusives együttműködésében lát napvilágot nem csak az a szép, hogy mennyivel környezet-barátabb megoldás, hanem az is, hogy elképesztően sok pénzt is meg lehet vele spórolni, hiszen a szállítási és anyagköltségek egy jelentős hányada is kiesik, maga a ruhaipar pedig lényegesen etikusabbá tehető, ami szintén nem egy elhanyagolható szempont.

lead kép: worthproject.eu