Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Szintetikus üzemanyaggal az elektromobilitás ellen - vagy inkább mellett?

Zöld zóna
2021. október 16. 11:00
null

Azelektromobilitáskényes helyzetbe hozza a nagy olajvállalatokat. Hiszen mostanra már el lehet mondani, hogy még akkor is jobb megoldás kibocsátási szempontból egy elektromos autó, ha a működéséhez az energiát fosszilis anyagok égetéséből nyerik ki.

kép: caranddriver.com

Nem meglepő tehát, hogy a lehetséges alternatívák között lázasan kutatnak a nagy cégek, hogy olyan megoldással állhassanak elő, mely nem csak hatékony, hanem azzal képesek lehetnek megtartani vezető szerepüket és dollármilliárdos bevételeiket.

kép: wikipedia

A lehetséges megoldás a szintetikus üzemanyag. Ezt tulajdonképpen molekulák egyesítésével lehet elérni, és alapja a szén, melyet a légkörből nyernek ki. Mivel a szén a szennyezésből kinyert anyagként vesz részt a folyamatban, így az üzemanyag elméletben karbonsemleges - már ha előállítása megújuló energiaforrások segítségével történik.

Sőt, ha minden jól megy, akkor olyan áron lenne értékesíthető, mint a benzin, és mivel az energiasűrűsége jobb, mint az elektromos hajtás esetében, lehet is jövője. Persze nem az autókban, sokkal inkább a repülők vagy a nagy hajók esetében, de a fejlesztés ettől még igencsak kifizetődő lehet.

kép: motorauthority.com

Azzal azért számolni kell, hogy a légköri co2 leválasztása még koránt sem olyan hatékony, hogy komolyabb mennyiségű üzemanyag előállítása megoldható legyen vele, mindenesetre a megoldás fenntartható, vagyis érdemes vele behatóbban foglalkozni a többi hatékony megoldás kiegészítéseként.

lead kép: verdisfuels.com

szintetikusklímaautóüzemanyagemberbenzin