Június 21. Péntek, Alajos

Metánból alternatív, környezetbarát műanyag?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az egyszer használatos műanyagok ellen a világon egyre több helyen fellépnek, ami kifejezetten jó hír. Persze jó lenne, ha megmaradna a kényelmünk, és emellett a szennyezés sem lenne opció. De hát mindent nem lehet egyszerre, illetve talán mégis....

A metán

Az egyik legerősebb üvegházhatású gáz a metán. A leginkább a marhatenyésztés kapcsán szokott előkerülni az ezzel kapcsolatos probléma, de apermafrosztolvadása is irdatlan mennyiségű metánt ereget a légkörbe. Ez a gáz sokszorosan rosszabb, mint a szén-dioxid, de szerencsére lényegesen kevesebb ideig marad meg a légkörben.

kép: dutchwatersector.com

Ennek ellenére gondot okoz, és sajnos a metánkibocsátást sem igazán sikerül mérsékelni. Ezzel a gázzal is kezdeni kell valamit, egy biotechnológiai vállalkozás, aNewlightis pontosan így gondolja. Ráadásul a hatékonyság jegyében két legyet ütnének egy csapásra.

Egyszer használatos műanyag?

Az egyszer használatos műanyagok egy jelentős része könnyedén kiiktatható, hiszen valljuk be, annyira azért nem kellenek sem a műanyag evőeszközök, sem pedig a fültisztító pálcák. De egy sor egyszer használatos műanyag például az élelmiszeriparban tűnik fel, és higiéniai okok miatt a helyettesítése egyelőre megoldhatatlan.

Mi lenne, ha képesek lennénk egy olyan anyaggal helyettesíteni, ami tulajdonságaiban megegyezik a műanyaggal, de nem szennyező, mert a tengerbe kerülve cellulózzá bomlik?

kép: springwise.com

Pontosan ezt sikerült elérnie a Newlight-nak, amikor is mikrobák segítségével a metánból egy érdekes, porózus anyagot hoznak létre, amelyet azután kedvük szerint önthetnek formába. Az eljárás új, a jelenség messze nem az, hiszen a metánt fogyasztó lényekről már igen régóta tudunk, de igazi szupersztárrá csak mostanában válhatnak.

Az eljárással ugyanis megoldható, hogy a műanyagok egyik legszennyezőbb ágazata, a higiénia miatt kiiktathatatlan egyszer használatos műanyagok helyettesíthetőek legyenek, ráadásul egy olyan anyaggal, mely kicsit sem szennyező, és előállítása karbonnegatív folyamat. Hogy mit okozhat nagyobb mennyiségben a tengerekben a lebegő cellulóz, azt egyelőre nem vizsgálták, pedig ha berobban az ötlet, akkor erre is szükség lehet.

lead kép: ocregister.com