Június 24. Hétfő, Iván

Könnyebb élet a felhasználónak vagy a fejlődés gátja - jó nekünk az egységesítés a töltők terén?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Lemerülőben a telefon? Semmi gond, csak elővesszük a töltőt, és máris megoldottuk a gondot. Ugyan ez igaz a fülhallgató, a táblagép, a fényképező, a powerbank és sok-sok más kütyü esetében is. És igen, szinte mindegyikhez más és más töltő kell. Ha pedig új készület veszünk, akkor új töltőre is szükségünk lesz.

kép: youtube

Egy éve hatalmas felháborodást váltott ki az Apple lépése, mivel egyszerűen nem csomagolt többé töltőt a készülékeihez. Azokat külön lehet megvásárolni, és bár érthető, hogy a vevők a sokszor fél milliós készülékek melléelvárnák, hogy a töltő alaptartozék legyen, a lépés környezetvédelmi szempontból indokolt.

kép: androidauthority.com

Az EU most hasonló irányba kíván mozogni, és erre törvényjavaslat is készült - bár elfogadása esetén is több év, mire bevezetésre kerülhet. A törvényjavaslat lényege, hogy egyrészt szeretnék elérni, hogy a töltőket külön lehessen megvásárolni, másrészt egységesíteni szeretnék minden készülék esetében az USB-C szabványt.

Utóbbinak a felhasználók nagyon örülnének, hiszen így egyetlen töltő egyetlen kábele bármelyik kütyühöz csatlakoztatható lenne – igaz, ha egyszerre merülnek le, akkor lesz némi gondunk. A másik lépés sokaknál kiveri a biztosítékot, pedig nagyon is érthető. Egy átlagos felhasználó 2-3 évente cseréli a mobiltelefonját, de évente szerez be valamilyen kütyüt, amit tölteni kell. Ez pedig évente új töltőt is jelent, néhány év alatt pedig egy egész fiók lesz tele a használhatatlan eszközökkel és töltőikkel. Vagy minden megy a szemétbe, és fokozza az elektronikai hulladékkal való szennyezettséget.

kép: europarl.europa.eu

Az elektronikai és számítástechnológiai fejlődés megállíthatatlan, az egységesítés pedig környezetvédelmi szempontból mindenképpen hasznos lenne – ahogyan a javíthatóság megkövetelése is. Több gyártó azonban ellenzi a lépést, köztük az Apple is, aki szerint az egységes szabvány a fejlődés ellen dolgozik. Hogy igazuk van-e? Lehetséges, de jó kérdés, hogy mennyit ér a hatalmas léptékű fejlődés, ha közben az elektronikai hulladékok problémája lassan a műanyagok jelentette kihívást is megelőzi.

kép: Amelia Holowaty Krales - The Verge

lead kép: Belga Dpa