Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Karbonsemleges cementgyártás a cél, de a megvalósítás labilis lábakon áll

Zöld zóna
2021. október 24. 14:00
null

Ahogyan egyre több gondot okoz a klímaváltozás, úgy ismeri fel egyre több iparág, hogy kénytelen lesz lépni a kibocsátásának csökkentése érdekében, ha egyáltalán szeretne életben maradni. Egyes ágazatoknak viszonylag könnyebb, míg mások esetében kifejezetten nehéz a zöldítés.

A legszennyezőbb iparág “kitüntető” megnevezés a cementgyártást illeti, hiszen ez felel az emberiség szén-dioxid kibocsátásának 7%-ért, ami elképesztően hatalmas szám! A zöldítés így elkerülhetetlen, ráadásul anyagilag is megéri, hiszen a kibocsátás a helyzet romlásával egyre többe fog kerülni, így lépéseket még most kell tenni ellene.

kép: Felice Frankel

Ehhez pedig összefogás kell, még a cementipar területén is, ami most megvalósult. A Globális Cement és Betonszövetség, vagyis a GCCA kidolgozott egy tervet, mellyel az ágazat karbon-semlegessé tehető. Mivel ez a szövetség tömöríti a Kínán kívüli gyártók nagyjából 80%-át, a tervezet megvalósulása esetén az eredmények látványosak lesznek.

Mi a cél? Első lépésben az, hogy 2030-ra, azaz még az évtizedben sikerüljön az ágazat kibocsátását 25%-kal mérsékelni. Ez nem kis teljesítmény lenne, hiszen nagyjából 5 milliárd tonna co2-ről van szó. Ahhoz, hogy megvalósítható legyen a cél mindenképpen helyettesítőt kell találni a legszennyezőbb összetevő, a salak helyett. De itt nem áll meg a dolog, meg kell oldani azt is, hogy a gyártás energiaigénye ne a fosszilis tüzelőanyagok energiájától függjön, hanem tiszta forrásból lehessen fedezni azt.

kép: euractiv.com

De egy ekkora kibocsátáscsökkentés egy ilyen szennyező ágazat esetében még így sem valósítható meg. Ehhez még az is kellene, hogy India, Észak-Amerika, Kína és Európa területén összesen tíz, nagy széndioxid-megkötő berendezést állítsanak üzembe. Azon túl, hogy ennek a tervnek a megvalósítása irdatlan mennyiségű pénzt igényel, az is kell, hogy a politika és a nemzetközi szervezetek is teljes mellszélességgel támogassák és segítsék elő a terv véghezvitelét. Ezek mellett pedig a cél elérése finoman szólva is kérdéses...

lead kép: 2ser.com

cementco2károsanyagbetongyártáskibocsátás