Július 14. Vasárnap, Örs, Stella

Írországban kecskékkel előzik meg a bozóttüzeket

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A bozót és erdőtüzek fellobbanása a szélsőségessé váló időjárás miatt egyre gyakoribbá válik, ráadásul mértékük is jelentősen megnő. A tüzek egy része szükséges, hiszen hozzátartozik a természet megújulásához, azonban egy része hatalmas károkat okoz – ahogyan azt példáulEviaszigetén is láthattuk.

Írország

Kár lenne azt hinni, hogy a fellobbanó tüzek csak a mediterrán régióban okoznak gondokat. Írországban is sok esetben vonulnak a tűzoltók olyan tűzfészkekhez, melyek avárosokközelében a dús bozótosokban alakulnak ki, és okoznak sajnos komoly gondokat.

kép: Old Irish Goat Society

Megoldás lehet a helyzetre a városok védelmében az, ha ezeket a területeket karban tartják, azaz rendszeresen kaszálják, ritkítják a növényzetet. De ezzel csak újabb érintetlen területeket vonna be az emberi tevékenységbe a világ, ráadásul sok településnek erre nem is lenne pénze.

Dublin egyik elővárosában igen érdekes, de nagyon is működőképes megoldást találtak a problémára, mely ráadásul egy ősi fajt is megóvhat a kihalástól.

Kecske

A régi ír kecske (old Irish goat) egy olyan vad kecskefaj, melyről azt gondolták, mára kihalt. 5000 évvel ezelőtt jelent meg, és az 1900 évek elején még jó pár példány élt belőle a hegyvidéki részeken. Mulranny mellett azonban néhány példányra bukkantak, a faj így megmenekülhet a kihalástól.

kép: diego_cue - wikipedia

Egy alapítvány igyekszik egyengetni a faj útját, és egy igencsak érdekes megoldást találtak erre. A kecskékkel legeltetik le a bozótosokat, illetve azok aljnövényzetét, és ritkítják meg a tüskés bokrokat, melyek a legtöbb esetben a tűz kiindulási pontjai. Bár ezzel is beavatkoznak a bozótosok életébe, sokkal természetesebb megoldással élnek. Jelenleg 25 kecske végzi a feladatot, mindegyikük GPS jeladóval ellátva, hogy ha elkószálnak, vissza lehessen hozni őket.

Hogy mennyire működőképes az elképzelés, az még kérdéses, de az együttműködés már most megvan, és jól jár vele mind a város, mind pedig a kecskék, akik így élelemhez és élőhelyhez is juthatnak.

lead kép: irishcentral.com