Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Hogy hasznos-e az erdőtelepítés gazdaságilag? Nem is kicsit!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Azzal tisztában vagyunk, hogy a klímakatasztrófa ellen az egyik leghatékonyabb fegyverünk az erdősítés. Azt is láthattuk, hogy a fásítással a városok élhetőbbek, a lakosok kiegyensúlyozottabbak és egészségesebbek. De gazdasági haszna is van?

Brit példa

Igen, van gazdasági haszna, méghozzá meglepően nagy. Most pedig példával is szolgálunk, nem csak statisztikával. A National Forest ugyanis nagyon jól mutatja, hogy a természet ápolása és védelme bizony nagyon is kifizetődő tevékenység, jó befektetés.

kép: inhabitat.com

Adott egy bányaterület, feldúlt környezettel, vasúti sínekkel, meddőhányókkal. A tájseb nem csak csúnya, de “haszontalan” is, vagyis nincsen rajta számottevő élet, gazdaságilag sem hasznosított. Építkezni kár lenne rá, ahhoz nem jók az adottságok, hát legyen belőle erdő!

Komoly haszon

A National Forest 25 év alatt vált olyanná, amilyennek most láthatjuk. A tájsebből parkok, erdőségek, természetvédelmi területek nőttek ki, a síneket bicikliutakra cserélték. A tájban újra pezseg a természet, az élet.

Ehhez 25 év alatt összesen 60 millió fontot használtak fel, zömmel EU-s támogatásokból. És hogy mit adott? Nos, eddig nagyjából egy milliárdfont befektetést vonzott, fesztiválokat tartanak itt, a turisták, erdőlátogatók száma egyre nő, miközben turisztikai, erdészeti és szabadidős vállalkozások tucatjait hívja életre a terület több ezer munkahelyet teremtve ezzel.

kép: inhabitat.com

Fura, de ehhez igazából nem kellett más, mint az, hogy 1991 nyarán elültessék az első fát a területen, melyet folyamatában további 9 millió követett. Persze a siker nem maradt észrevétlen, és a brit kormány 2018-ban újabb hasonló beruházás aNorthernForest beindításáról döntött. De Wales is elindítja hasonló projektjét, aminek kivitelezésébe a diákokat is erőteljesen bevonják, hogy megértsék, a jövőjük a természettel együtt, harmóniában élő civilizációban és gazdaságban rejlik.

lead kép: choosecoalville.co.uk