Május 23. Csütörtök, Dezső

Fa toronyházzal bizonyítják a svéd városban - nem minden a beton!

null

A fa időtlen idők óta az emberiség egyik legfontosabb építőanyaga. Mostanra azonban a toronyházak korában a beton sokkal fontosabbá vált. Pedig ennek nem kellene így lenne, ahogyan erreSkellefteåvárosa remek példát mutat.

A svédek és a fa

Az északi népeknél a fa, mint építési anyag igen nagy jelentőségű. A rönkházaik nem csak mutatósak és romantikusak, de remek hőszigetelők is, a fagyokban is jó védelmet jelentenek. Nem utolsó sorban tartósak és masszívak is.

kép: booking.com

Hogy mennyire is szeretnek a svédek fából építkezni, az Skellefteå városában is nagyon jól látszik. Itt ugyanis egy toronyházat építettek fából, pontosabban ragasztott rétegelt fából és keresztsíkosított fából. Előbbi súlyához képes a teherbírása az acélét is felülmúlja, míg utóbbi a derékszögben elforgatott rétegeknek köszönhetően minden irányban igen stabil. Sőt, a városban az iskolák, középületek, de még a közúti híd is fából készült!

Hosszabb és rövidebb táv

Tény, hogy a toronyházhoz acélra is szükség volt, valamint a felső szinteken betont is használtak, hogy csökkentség az épület kilengését, de ez még így is sokkal környezettudatosabb megoldás, mint egy beton és acéltorony. Az elkészülési idő egy teljes évvel rövidült, kevesebb a por és a zaj, és persze a károsanyag-kibocsátás is.

Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a fát kezelni kell, védeni a kártevőktől, ragasztani, legyártani és persze ezeknek mind megvannak a maguk hátrányai. A vegyi anyagok és a felhasznált energia azonban még így is lényegesen kevesebb terhelést jelent, mint egy “hagyományos” toronyház esetében csak maga az elkészítés, vagyis a fenntartását nem is számolva.

kép: booking.com

Hiszen a fa épületek fenntartása megfelelő tervezés esetén olcsóbb és egyszerűbb, mint a beton társaiké. A körforgásos gazdaságba pedig csak ezek illeszthetőek be maradéktalanul, vagy igen kevés kivetnivalóval, hiszen a felhasznált fa ellenőrzött gazdaságból, környezettudatosan kitermelt alapanyag.

lead kép: archdaily.com