Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Csavarok nélküli IKEA bútorok - Ez a jövő!

null

Szeretjük az IKEA termékeket, több okból is. Egyrészt egészen jól néznek ki, és kifejezetten praktikusak. Másrészt a boltban egy egész délelőttöt is el lehet tölteni a családdal, hiszen mindent meg lehet fogdosni, ki lehet próbálni, ez a gyerekeket is leköti, és van étterem, kávézó, minden, mi szem-szájnak ingere.

De azért is szeretjük az IKEA-t, mert igyekszik fenntartható módon működni. Persze glóriát nem kell neki adni, hiszen ez a fenntarthatóság nagyon jó reklám, és sok megoldás üzleti szempontból is kifizetődő, de ez nem kisebbít az erőfeszítések értékén.

kép: anchorfixings.com

Most is egy olyan megoldást igyekszik a teljes bútorkínálatára átültetni a cég, mellyel az IKEA tagadhatatlanul nagyon jól jár, hiszen lényegesen alacsonyabb gyártási költségeket érhet el. De mi, felhasználók is nagyon jól járunk vele, mert a költözködéseink, bútor szét, és összeszereléseink egyszerűsödnek, és kisebb az esélye, hogy elhagyunk kis darabokat.

A környezet szempontjából pedig azzal lehet számolni, hogy kevesebb a felhasznált alapanyag, kisebb a gyártási energia, vagyis kisebb a károsanyag-kibocsátás is. És hogy mi ez a megoldás? Ez az “ékdübel”, egy olyan illesztési rendszer, mely a fém részeket és a csavarokat, szerszám használatot feleslegessé teszi a fa bútorok esetében.

kép: inhabitat.com

A dolog nem új, már 2014-ben a Regissör tárolóban is ezt a rendszert használta a cég, de most igyekeznek az összes bútor esetében alkalmazni. Ezzel ráadásul az összeszerelési idő is csökken, és esélyünk sincsen arra, hogy a csavarokat elhagyjuk. Az előre fúrt lukakba csak bele kell pattintani a bútorrészeken kialakított ékdübelt, és készen is vagyunk. Egy olyan asztal, mely eddig 24-25 perc alatt volt összeszerelhető most 3 perc alatt felállítható, és szét is szedhető anélkül, hogy a bútor vagy az ék sérülne.

kép: inhabitat.com