Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Berlin egy részében betiltanák az autóforgalmat

null

https://inhabitat.com/a-private-car-ban-could-be-coming-to-berlin/

Berlin nem csak Németország fővárosa, hanem nagyjából 3,6 millió ember otthona is. Ez Németország legnagyobb kiterjedésű települése, és az EU legnépesebb városa is. Most pedig népszavazást kezdeményeznek arról, hogy autómentes legyen.

Jó, nem az egész, de egy igencsak jelentős része. Ha sikerrel járnak, akkor ez lesz a világ legnagyobb autómentes területe. És az előzetes felmérések alapján sikerrel fognak járni.

kép: vintagenewsdaily.com

A berliniek 91%-a úgy gondolja, boldogabb és jobb lenne a város, ha abban nem lennének autók. Persze ez így kivitelezhetetlen, hiszen a mozgásukban korlátozottak számára, vagy a mentőszolgálatoknak, rendőrségnek mindenképpen szüksége van a járművekre, de ha a magánautókat kiszorítják a város egy jelentős részéből, az hatalmas eredmény lenne.

Németország is igyekszik eleget tenni környezetvédelmi és klímavállalásainak, amihez a kulcs a közlekedés, pontosabban annak elektromossá tétele. Erre azonban semmi esély néhány éven belül, vagyis az egyetlen és valóban hatékony megoldás, ha elfelejtik az autót.

Persze ehhez kell a városiak beleegyezése, és a megfelelő tömegközlekedés is, de a statisztika szerint így is csak a berliniek harmada rendelkezik saját autóval. Ha pedig átmegy a kezdeményezés a rostán, és be is vezetik, akkor sem a kipufogók füstje, sem a kopó abroncsok nem jelentenek többet olyan gondot, de ami a helyieknek a legfontosabb: nem parkol majd töméntelen mennyiségű autó a városban, így 17 négyzetkilométernyi terület szabadulna fel.

kép: berlin.de

Persze a cél nem a gyalogos város kialakítása, sokkal inkább az, hogy a terület ne az autókra koncentráljon, hanem az erre elköltött súlyos összegeket inkább a közösségi közlekedésbe, a környezetvédelmi, zöldítési programokba és egy élhetőbb környezetbe fektessék.

lead kép: bbc