Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Bajban a kávé - a megmentő a biolabor lehet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás olyan dolgokat is elvesz tőlünk, amikről nem akarunk lemondani, még akkor sem, ha nagyon megerőltetjük magunkat. Ilyen a kávé is, mely nélkül rengeteg ember képtelen elképzelni a reggeleit (meg a délelőttöket, ebéd utáni perceket, délutánokat, hétvégéket, ünnepeket, családi összejöveteleket, meetingeket, bármilyen pillanatot).

Mi lesz veled, kávé

A klímakatasztrófa több fronton is támadja ezt a tagadhatatlanul fontos növényt. A kávé ugyanis érzékeny, nem szereti a nagy hőmérséklet-ingadozásokat, és azt sem, ha nagyon meleg vagy nagyon hideg van. Megfelelő vízmennyiség, napsütés és sok odafigyelés a titka annak, hogy a kezünkben tarthassunk egy bögre erős feketét.

Mivel a klímaváltozás megállításához messze nem teszünk eleget, így kénytelenek vagyunk szembenézni a ténnyel, hogy a kávé - és persze a tea is - előbb vagy utóbb, de eltűnik az életünkből. Ha pedig sikerül is megmenteni, az ára akkor is igen magasra kúszhat, amitől a hétköznapok elengedhetetlen kellékéből akár ünnepi itallá is lényegülhet...

Helyettesítés?

Lehetne helyettesíteni? Hiszen már időtlen idők óta ismerjük a pótkávét, gyerekkorunkban is ezt ihattuk. Azonban a cikória, vagy más alapanyagból készülő “kávé” hátránya, hogy éppen az eredeti fekete legjobb részét nem tartalmazza – a koffeint.

kép: labcoffee.com

Finn kutatók egy másik oldalról igyekeznek közelíteni a kérdéshez. Nem a kávét kell helyettesíteni, hanem a növényt. Érthetőbben: akkor lesz igazán fenntartható a kávé, ha azt laborban lehet előállítani, vagyis nem kell nevelgetni, öntözni, hőmérsékletekkel bajlódni. Az eredményeik pedig biztatóak, hiszen már most elő tudtak állítani olyan kávét, mely ízében és aromájában is nagyon hasonlít a megszokottra.

Műkajáka polcokon

A “műkaja” kifejezést sokan a gyorsételekre használják, legalábbis egyelőre. Mostanra ugyanis már létezik a laboratóriumi hús, a labortej és íme, a laborkávé. A jövő élelmiszerpolcain egyre több olyan termék kap majd helyet, melynek köze sincsen a termőtalajhoz, állatokhoz vagy akár növényekhez. Hogy ez mennyire jó vagy rossz, azt mindenki döntse el maga, de tény, hogy az egyre növekvő igényeket a termőterületek már képtelenek kiszolgálni, és vagy további erdőket írtunk ki, aláírva saját halálos ítéletünket, vagy kihasználjuk, amiben valóban jók vagyunk – gondolkodunk és megtaláljuk a kiskaput.

kép: Reproduction-VTT

lead kép: pixabay