Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Erdősítéssel a városok károsanyag-kibocsátása ellen? Ez sajnos kevés lesz

Zöld zóna
2021. szeptember 12. 11:00
null

Hogy egy város mennyire élhető? Ennek megállapításához igen sok szempontot kell figyelembe venni, kezdve a tervezéstől a népsűrűségen és a szociális intézményeken keresztül egészen a zöldfelületek nagyságáig. Ez utóbbi pedig a klímaváltozás miatt különösen nagy hangsúlyt kap.

A város és a kibocsátás

Sajnos tisztában vagyunk azzal, hogy százalékos arányban pusztán tucatnyi nagyváros is olyan kibocsátási rátával rendelkezik, mint egész iparágak. A városiasodás következtében pedig ezek az adatok csak nőnek.

De hogyan lehetne megfelelően mérsékelni egy nagyváros co2 kibocsátását? Hiszen ahhoz, hogy képesek legyünk eleget tenni a párizsi klímacéloknak, és hogy a klímakatasztrófának megálljt tudjunk parancsolni mindenképpen nullázni kell ezt az adatot. De ehhez valóban elegendő a fásítás, és egyébként is: mennyi fára lenne szükség?

Mennyi az annyi?

Ezt számszerűsíteni már messze nem olyan egyszerű, mint mondjuk a kibocsátási rátát számolni. Azzal tisztában vagyunk, hogy a világ 10 legszennyezőbb városa közül 5 Ázsia területén található. Ezek Peking,Szingapur, Hongkong, Tokió és Szöul - éves kibocsátásuk 219 506 539 tonna.

Ezt ellensúlyozni a fákkal akkor lehetséges, ha ezek a városok elképesztő léptékű erdősítésbe kezdenek. Ez pedig évente közel 44 millió fa elültetését követelné meg, ez egyrészt rendkívül drága lenne, másrészt sokszor a helyszűke is útjába állna a projektnek. Ráadásul ez a brutális szám is csak egy becslés. Sajnos nem minden fa éri el életútján azt a szintet, mikor a szén-dioxid megkötése a maximális, számolni kell a betegségekkel, kártevőkkel, egyéb tényezőkkel is. A becslés alapjául az a feltételezés szolgál, hogy nagyjából 5 fa képes egy tonna co2 megkötésére.

Csakhogy!

Évente ekkora mennyiségben telepíteni a fákat lehetetlen. Mindenképpen kiterjedt és erőteljes fásításokra van szükség, de önmagukban a természet co2 megkötő gladiátorai is kevesek ahhoz, hogy a kibocsátási mutatókat nettó nullára tudjuk redukálni. Ehhez mindenképpen alkalmazni kell a tiszta energiatermelés eszközeit, munkára kell fogni a Napot és a szelet, és más innovatív módszereket is alkalmazni kell ahhoz, hogy a kibocsátáscsökkentés valós lehessen, és az erdősítéssel végre tényleg élhetővé tegyük a városainkat.

képek és lead kép: inhabitat.com

erdőklímaFöldfaemberváros