Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Ázsia állatvilága belefullad a műanyagokba - szó szerint

Zöld zóna
2021. szeptember 06. 08:00
null

A műanyag olyan problémaköre az emberiségnek, melyet nagyon nem akaródzik egy huszáros vágással megoldani, pedig kellene. Igaz, hogy ez fájdalmas lenne szinte minden ember számára, hiszen a megszokott kényelmünket egyből fel kellene adni a műanyagok terén.

kép: projects-abroad.org

Jelentősen változna a csomagolóipar, és ezzel annak árai is, mely szinte minden termékben jelentkezne. Átalakulna a számítástechnika, az építőipar, az orvostudomány és szinte minden egyes területe az életünknek. Ezt pedig nem lehet csak úgy, egyetlen nap alatt megtenni.

kép: mcc.jrc.ec.europa.eu

Lépni azonban kell, és nem a bio-műanyagok, vagy a nem egyszer használatos műanyagok irányába, hanem a műanyag mentesség felé. Hiszen, ez az anyag bár borzasztóan sokat adott nekünk, annyira pazarlóan bánunk vele, hogy mostanra lassan megfolyt bennünket.

Az emberek esetében ezt képletesen kell érteni, az állatok esetében azonban sajnos nem. Erre nagyon jó példa a kúposfejű delfin és a gangeszi folyami delfin, melyek nagy számban éltek szerte az ázsiai régióban, mostanra azonban veszélyeztetett fajokká váltak.

kép: nbc

Az ok a műanyaghulladék, mely az ENSZ felmérése szerint az ázsiai régió állatvilágát a legsebezhetőbbek közé emelte ebből a szempontból. Rengeteg madár, kisemlős és vízi állat pusztul el a műanyag következtében, fulladás miatt. De nem csak a folyók mentén jelent gondot ez a hulladék, hiszen már többször megfigyelték, hogy elefántok is igyekeztek “csemegézni” az élelemnek hitt műanyagokból.

kép: thehindu.com

ASience-ben megjelent tanulmányban pedig az európai egyetemek arra is figyelmeztetnek, hogy még messze vagyunk a műanyagmentességtől.Olyannyira, hogy az eddigi éves nagyjából 45 millió tonna műanyaghulladék a következő évtizedre megduplázódhat. Ez pedig olyan elkeserítő jövőkép, amit nem akarunk megtapasztalni – sem mi, emberek, sem az állatvilág.

kép: Richard Carey-Adobe Stock

lead kép: naturalnews.com

műanyagállatemberhaláléletszennyezés