Május 28. Kedd, Csanád, Emil

A led kinyírja az éjjeli rovarokat, és ez nagy gond lehet

null

A rovarokat érintő pusztulási hullámról már sokszor esett szó, amin nem nagyon lehet csodálkozni, tekintve, hogy egyes becslések szerint ezeknek a kis lényeknek közel 40%-a tűnt el a bolygóról az utóbbi években. És ne legyenek illúzióink: a rovarok eltűnése ökológiai összeomlással jár!

Miért?

Hogy miért tűnnek el a rovarok? Erre valószínűleg mindenki kapásból rá tudja vágni a választ: az ember miatt. Nem csak az a gond, hogy az élőhelyeiket romboljuk, hiszen a rovarok egy jelentős hányada az ember közvetlen közelében is remekülelvan.

kép: PIER - Getty Images

Hatalmas gondot jelent az egyre durvább rovarirtók használata, melyekkel a kártevők ellen igyekszünk védekezni, de ezek az anyagok nem elég specifikusak, így milliárdszám ölik válogatás nélkül a hasznos rovarokat is, melyek például a kártevőket fogyasztják, vagy éppen a növények beporzásáról gondoskodnak.

A fény...

Egy friss brit tanulmány szerint sajnos a fényszennyezés is jelentős mértékben járul hozzá ahhoz, hogy a rovarok egyedszáma csökkenjen, illetve ahhoz, hogy egyes fajok a viselkedésüket is megváltoztassák. Ez különösen az éjjeli lepkék hernyóit érinti, amik táplálkozási szokásaikon változtatnak a fény hatására, illetve kifejlett egyedeiknek a peterakási hajlandósága csökken drasztikusan.

A kutatók okként a fényszennyezést nevezik meg, azon belül is az egyre jobban terjedőledtechnológiát. És itt jön a csavar: a Föld megmentése és azenergiafelhasználáscsökkentése érdekében aledszükséges, de így mi lesz a rovarokkal?

kép: tribune.net.ph

A kutatók szerint több megoldás is adódik, de sürgősen lépni kell: ki lehet iktatni egy egyszerűbb szűrő segítségével azokat a fény hullámhosszokat, melyek károsan hatnak a rovarokra, de rövidíteni lehet az utcai lámpák működési idejét is, illetve a mozgásérzékelők alkalmazása is sokat segítene. A leginkább azonban ezek együttes alkalmazása tenne jót a rovarvilágnak, és nem utolsó sorban az energiafelhasználásnak is.

lead kép: Simone De Peak-Getty Images