Május 22. Szerda, Júlia, Rita

10 évet veszítenek Delhi lakosai az életükből a szmog miatt

null

A szürke hétköznapok elkeserítő valóságát élik Észak-India lakosai. Ott ugyanis ez a kifejezés nem pusztán az unalomra irányul, hanem megmutatja azt is, hogy milyen az élet, hogyan látják a nappalokat mondjuk Delhiben.

kép: The Guardien

A szmog mindent beterít, olyan képzetet keltve, mintha a nap minden egyes percében köd ülne a területen. Olyan köd, mely koszos, és amely egy millió ember életét követeli csak ezen a területen minden egyes évben.

kép: healthaffairs.org

A WHO iránymutatása alapján a szálló por mennyiségét 10 µg/m³ alatt kellene tartani. A káros anyagok kibocsátása ugyanis ezt a pormennyiséget növeli, mely a tüdőbe jutva erősen károsítja azt. A hatalmas ország esetében már az is nagyon jó hír lenne, ha a közelébe tudnának jutni ennek az értéknek, hiszen 2019-ben az átlagos koncentráció Indiában 70,3 µg/m³.

Hogy ez pontosan mit is eredményez? Az EPIC AirQualityLife Index jelentése alapján a Delhiben élő lakosok az elmúlt húsz év alatt 10 évet veszítettek várható élettartamukból. Vagyis 2000-ben az Észak-Indiában élő embereknek a várható élettartama még 10 évvel magasabb volt, mint most.

kép: smartairfilters.com

De a szmog nem csak az életüket rövidíti meg. Sajnos jelentősen roncsolja a gyerekek intelligenciáját is, rányomja bélyegét a termékenységre, növeli egyes, nem halálos betegségek kialakulásának kockázatát és ezzel elképesztő terheket ró az egészségügyre és a gazdaságra is. Bár a kormány igyekszik tenni a légszennyezettség ellen, a lépéseik vajmi keveset érnek. Dacára annak, hogy a WHO is elismeri erőfeszítéseiket.

kép: givingcompass.org

lead kép: PTI Photo by Shahbaz Khan