Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Védjük a klímaváltozás miatt veszélybe került mezőgazdasági termelést napelemekkel

null

Sokszor volt már szó róla, hogy a klímaváltozás bizony negatívan befolyásolja az élelmiszertermelést is. Ezt pedig csak fokozza a változás elleni küzdelem, hiszen a szabadföldi napenergia termelésnek bizony helyre van szüksége, és ezt sokszor éppen a mezőgazdaság elől kénytelen elvenni.

Kell vagy sem?

Kell a gyümölcs és a zöldség? Akkor ehhez megfelelő minőségűföldterületreis szükség van. Ez azt jelenti, hogy sok napsütés kell, ami ugyan a napelemek számára is ideális. A kérdés, hogy melyik a fontosabb, az energia vagy az élelmiszer. Ez a vita már évek óta okoz konfliktusokat a két iparág között, megoldás pedig egyelőre nem mutatkozik, legalábbis nem számottevő.

kép: Getty Images

A gondot pedig csak fokozza, hogy a termelést befolyásolja a klímaváltozás. Nem csak azért, mert megnő a napelemes rendszerek területi igénye, hanem a szélsőségessé váló időjárás okán is. A heves esőzések és a jégverés ellen egyre több helyen kénytelenek alkalmazni védőhálókat, ami egyrészt költséges, másrészt pedig rengeteg műanyag hulladék termeléssel jár, hiszen ezeknek az anyaga éppen a műanyag, aminek használatát, gyártását nagyon erősen vissza kellene fogni.

Együtt

A Rajna vidéken van egybiotermelőgazdaság, aNachtwey. Itt próbálkoznak egy érdekes “házasítással”, melyben a rendelkezésre álló földterületet igyekeznek a lehető legtökéletesebben kihasználni. Lényegében arról van szó, hogy a gazdaságban azt vizsgálják, vajon afotovolatikusrendszerekkel kiválthatóak-e az időjárás viszontagságai ellen alkalmazott hálók?

kép: betterworldsolutions.eu

A kérdés remek, hiszen, ha igen, akkor egyrészt megnőhet a termelés, ami jó hír az árak és az élelmiszerbiztonság szempontjából is. Másrészt a gazdaságok is boldogok lehetnek, hiszen a bevételeiket is kiegészíthetik ezzel a módszerrel, igaz, maga a beruházás jelentősebb, mint a hálók beszerzése.

Hogy életképes-e az elgondolás? Mindenképpen, hiszen bár most az almatermelés szempontjából vizsgálódnak a szakemberek, a málna esetében a fotovolatikus rendszerekkel való párosítás már működőképesnek bizonyult, vagyis a házasításnak mindenképpen megvannak a biztató alapjai.

lead kép: anthropocenemagazine.org