Május 23. Csütörtök, Dezső

Új atomreaktorokat terveznek a szomszédok is, de biztos ez a jó megoldás?

null

Nem csak nálunk, a környező országokban, például Szlovéniában is terveznek nukleáris erőműveket nyitni, ráadásul erről igen nagy a politikai egyetértés is. A környezetvédők azonban itt is erősen ellenállnak, ami érthető is. De melyik a jobb, a hagyományos erőművek megtartása, vagy a “tiszta” atomenergia?

Hagyományosvsnukleáris

A kérdés nagyon jó, hiszen a klímakatasztrófa sürgetése nem igen hagy időt nekünk arra, hogy sokat latolgassuk, vagy gondolkozzunk a kérdésen. Egyre - másra zárnak be világszerte a szénerőművek, ami csodálatos hír, de mi lesz a kieső energiával?

kép: expertsnrg.com

Természetesen ott vannak a megújulók, amikből technikailag szinte korlátlan mennyiségben lenne kinyerhető az energia, de csak akkor, amikor éppen fúj a szél, vagy mondjuk erősebben süt a nap. A termelés felhős időben is folytatódik, de annak mértéke nem ugyan az. A többlettermeléssel pedig egyelőre nem tudunk mit kezdeni, hiszen annak tárolása jelentős probléma.

Akkor már jobb az atomreaktor, mint a széntüzelés, nem? Tulajdonképpen igen, ha most is homokba dugjuk a fejünket, és az atomenergia jelentette gondokkal csak akkor foglalkozunk, amikor azok legalább akkora galibát okoznak, mint a szén...

Miért baj?

Az atomenergia tiszta, abból a szempontból, hogy a jelenleg gondot okozó káros anyagok egyikét sem bocsátja ki. Ha pedig innen nézzük, akkor tökéletes megoldás, hiszen a termelés szabályozható, co2 vagy metán kibocsátás pedig nincs. Van helyette akár több tízezer évig is szennyező radioaktív hulladék, amivel még most sem tudunk mit kezdeni, hiszen az, hogy elássuk messze nem megoldás.

kép: refractorymetal.org

Van azonban egy olyan gond is, ami aktuális az atomreaktorokkal kapcsolatban. Franciaországban pedig már ebből is volt gond szép számmal. A baj a hűtés, melyet jellemzően a folyók vizével lehet megoldani, és ez remekül működik addig, amíg az a bizonyos víz nem túl meleg. A mostani kánikulák és az egyre melegedő bolygó azonban melegebb folyókat is eredményez, mely többek közt az atomreaktorok hűtésére sincsen jó hatással. Vagyis hiába lenne szabályozható a termelés, ha azt le kell állítani, mert a túlságosan meleg folyóvíz már nem képes a hatékony hűtésére a reaktornak. Sakk-matt. Nincs más lehetőség, mint végre 10-20 évnél előrébb gondolkodni, és olyan megoldásokat keresni, melyek nem csak még nehezebb helyzeteket eredményeznek.

lead kép: matmatch.com