Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

A hidrogéné a jövő - de nagyon nem mindegy, melyiké!

Zöld zóna
2021. augusztus 30. 11:00
null

A jövő a tiszta energiáké, ez nem is lehet kérdéses. Mellettük azonban egyre erősebben van jelen a hidrogén, ami szintén egy nagyon jó hír. Legalábbis a propaganda ezt tolja az arcunkba, és részben igazuk is van, de a hidrogénnel kapcsolatban sajnos olyan buktatók is vannak, amikbe könnyen beletörhet a “klímabicskánk”.

Hidrogén

Az energiatermelés egyik legígéretesebb eszköze a hidrogén. Ez az anyag ugyanis képes áthidalni a megújulók egyik nagy hibáját, a rendelkezésre állási lehetőségeket. Hidrogént ugyanis tárolni is nagyon jól lehet, és a felhasználása is környezetbarát, hiszen nem juttat a légkörbe üvegházhatású gázt. Mindemellett ráadásul igen gyakori anyag is, és viszonylag könnyen hozzá lehet jutni.

kép: ifsolutions.com

Ezek után nem is csoda, hogy a világ és persze az emberek is nagy reményeket fűznek a hidrogénhez, mint az energiaforradalom egyik legígéretesebb szereplőjéhez. De sajnos a hidrogén előállítása nem minden esetben olyan zöld, mint azt szeretnénk.

A zöld, a kék és a szürke

Miből lehet hidrogént előállítani? Az iskolában is láthattuk, hogy vízből elektromos áram segítségével előállítható hidrogén. Ezt ipari méretekben is meg lehet oldani, ráadásul ehhez tiszta energiát használnak, és “mellékterméke” oxigén, vagyis ilyenkor valóban tiszta folyamatról van szó a klíma szempontjából, ez a zöldhidrogén.

A szürkehidrogén esetében metánból nyerik ki a hidrogént. Ez már önmagában is sántít, ráadásul ilyenkor jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz is kerül a levegőbe, vagyis ez az út biztosan nem járható a jövőben.

kép: theconversation.com

A kékhidrogén a legígéretesebb az ipar szempontjából. Ebben az esetben is az alapanyag a metán, de a felszabaduló üvegházhatású gázokat megkötik, és igyekeznek másra felhasználni. Ez így máris sokkal jobban hangzik. Csakhogy a kémiai bontás ebben az esetben hatalmas energiaigényű, amit bizony fosszilis tüzelőanyagok égetéséből nyernek. A Cornell és a Stanford Egyetem friss kutatása alapján pedig a kékhidrogén ilyen formán 20%-kal nagyobb szénlábnyomot eredményez, mintha magát a földgázt vagy szenet használnánk fűtési célokra, és 60%-kal nagyobbat, mintha dízelolajat. Ez pedig olyan messze van a fenntarthatóságtól, amennyire csak lehet...

lead kép: utilityanalytics.com

tisztaklímakörnyezetüzemanyagemberhidrogén