Április 19. Péntek, Emma

Mit lehet tenni az őrjítő szúnyogok ellen vegyszermentesen

Zöld zóna
2021. július 26. 08:00
null

Vannak rovarok, melyeket a hátunk közepére sem kívánunk. Ezek között valószínűleg dobogós helyen szerepel a szúnyog is, mely megkeseríti az éjszakáinkat. De ennél is sokkal rosszabb, hogy ha a központi irtás elmarad, akkor a döngicsélés szinte állandósul. Az irtás pedig jó, ha elmarad, miveltöménytelenmás, kifejezetten hasznos rovar életét is követeli. De akkor mit tehetünk?

Fizikai védelem

A szúnyogok ellen talán a legjobb megoldás a szúnyogháló. Ezzel ugyanis nem csak a kis vékonyka hangon zümmögő, idegesítő rovarokat tudhatjuk a szobán kívül, hanem gyakorlatilag minden más rovart is. Választék pedig van bőven, akár egyszerűen felragasztható, akár keretes, vagy rolós megoldást is szeretnénk.

A szúnyogok ellen a leghatékonyabb módszerek egyike, hogy nem hagyunk fedetlen vízfelületet nekik a szaporodáshoz. Ehhez nem is nagyon kell más, mint kiborítani az esővizet a vödrökből, kaspókból, és a tartályokat lefedni, hogy a rovarok ne tudjanak oda petéket rakni.

kép: health.clevelandclinic.org

Illatokkal

A citrom, a levendula és a fodormenta rég ismert ellenszerei a szúnyoginváziónak. Kevesebben tudják, hogy a szegfűszeg illóolaja is nagyon hatékony ellenük, ahogyan az eukaliptusz erőteljes illatát sem kedvelik. A hatékony védekezéshez aromalámpásba is tehetjük az illatokat, de gyertyát is készíthetünk belőlük. A citrom, a levendula és a fodormenta a bőrre is kerülhet, de csak hígítva! Ehhez érdemes némi olívaolajjal vegyíteni, és vízzel keverni az illatokat, pumpás flakonba tenni és használat előtt felrázni!

Közvetlenül a növényekkel

A citrom, az eukaliptusz vagy a szegfűszeg nem igazán könnyen nevelhető hazánkban, így a közvetlen szúnyogok elleni védekezésben ezeket a növényeket nemigen tudjuk használni. A fodormenta és a levendula azonban hatékonyak lehetnek. A vérszívó kis rovarok nem kedvelik a muskátli szagát sem, és menekülnek az illatos kakassarkantyú közeléből is, amit sokan csak szúnyogriasztó növénynek ismernek.

kép: Bayer corpscience

Kombinálva

Aki próbálkozott már a fent említett módszerekkel, az tudja, hogy meg sem közelítik a vegyszeres megoldások hatékonyságát. Ha azonban el akarjuk kerülni a kemikáliákat, és az eredmény is igen fontos lenne, akkor kombináljuk a lehetőségeket. A gyertya és az illóolajok egy megfelelő virágokkal övezett teraszon összeadva már hatékonyan tartják távol a rovarokat.

lead kép: Emphyrio pixabay

vegyszerszúnyogtermészetnövénygyertyaemberillat