Július 15. Hétfő, Henrik, Roland

Hűtés a kánikulában - légkondi nélkül

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nincs légkondija? A hordozható verzió is horror drága, és esélye sincs annak beszerzésére? Akkor sajnos marad az izzadás a kánikula napjaiban, amin csak a régi, jól bevált módszerek enyhíthetnek egy kicsit. A jó hír, hogy ezekkel egy kis pénzt is meg lehet spórolni!

Nap, kifelé!

A legjobb megoldás a hőség kizárására, ha kizárjuk a napsütést. Ehhez a redőnyök, a sötétítőfüggönyök, vagy bármilyen erősen árnyékoló megoldás jó lehet. A lényeg az időzítés! Már kora reggel, amikor elindulunk a munkába, mindent sötétítsünk be. Ablakok, ajtók csukva, fény odakint. Így akár 2-3°C-kal is hűvösebb lehet a lakásban, ami azért nagyon jó hír.

Még tovább fokozhatjuk a hatást, ha kihúzkodunk minden olyan elektromos eszközt, aminek nem muszáj mennie. A töltők és a stand by üzemmódok ugyanis nem csak az áramot zabálják, hanem hőt is termelnek, ha mégoly keveset is. A kánikulában ezek kiiktatásával is nyerhetünk némi hűsítést, arról nem is beszélve, hogy a villanyszámlából is faraghatunk egy keveset!

Otthon

Sokan dolgoznak még most is otthonról, és mivel ez a módszer nagyon jól bevált sok helyen, akár állandósulhat is a home office. Ebben az esetben a teljes sötétség nem megoldható, ha csak nem akarjuk a mindennapjainkat depresszióban tölteni. Ilyenkor igyekezzünk legalább egy szobát a fent leírtak szerint hűteni, ez is sokat segít.

Önmagunk hűtésére pedig több lehetőség is adódik. Az olcsóbbak, ha a nyakunkba, bokáinkra és a csuklókra hideg vizes törülközőket teszünk. A lábunkat pedig hidegebb vízben áztathatjuk, a hőérzetünkön ezek nagyon sokat segítenek. Egy nagy tál jég és egy ventilátor is sokat tehet a kellemesebb hőmérsékletért, de sajnos ezek is csak néhány fokkal teszik hűvösebbé a levegőt. Ha már nagyon nem bírjuk a meleget, akkor irány egy közeli kávézó, a laptoppal dolgozni ott is lehet, és élvezhetjük a légkondi áldásos tevékenységét egy jó kávé mellett.

Alvás?

Sokak számára az alvás jelenti az igazi kihívást a kánikulában. Egy kicsit fura lehet, de ha a lepedőt a hűtőbe tesszük, az sokat javíthat a hőérzetünkön. Kerüljük a gyapjú anyagokat - meglepően sok textíliában van gyapjú - és a lehető legkevesebb ruhát vagy takarót viseljük.

A meleg felfelé száll, így, ha a padlóra tesszük a matracot, az is segíthet valamit, de a kereszthuzat is nagyon kellemes tud lenni az éjjeli órákban.