Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Fa alapú lesz a jövő mobiltelefonja? Részben igen!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A ránk erőltetett fogyasztási kényszer egyik legrosszabb része az elektronikai hulladékok keletkezése. Ezek ugyanis veszélyes hulladékok, amiktől csak nagyon körülményesen tudnak megszabadulni az emberek, és a hegyekbe halmozott,újrafelhasználatlanelektronikai eszközök komoly környezetszennyezést okoznak.

Rohamtempó

Fogyassz, fogyassz és fogyassz! Ez a jelmondata mai társadalmunknak. E szerint működnek a vállalatok is, és arra igyekeznek minket rávenni, hogy a lehető legsűrűbben vegyünk újat, legyen szó bármiről. Ez az elektronikai termékek területén nagyon jól lemérhető, kiváltképp, ha olyan eszközöket szemlélünk, mint a mobiltelefonok. Hiszen minden egyes évben szinte minden gyártó legalább egy új telefonnal előrukkol, és igyekszik meggyőzni róla a közönséget, hogy ez aztán a legjobb, erre kell lecserélni a régi, elavult (sokszor mindössze egyetlen éves) készülékünket.

kép: Canva

Ezzel pedig nem csak az a baj, hogy elképesztő mennyiségben keletkezik elektronikai hulladék, aminek ráadásul tulajdonképpen semmi baja nincs, egyetlen hibája, hogy már nem a legtrendibb. A hulladékok azonban olyan nyersanyagokat tartalmaznak,melyeketsajnos nemigen nyerünk vissza, a gyártáshoz azonban egyre többet használunk fel. Az eredmény? Lassan kifogyunk a réz, az alumínium és az acél készleteinkből, a nyersanyagok rendelkezésre állását átlépik az igények.

Merre tovább?

Határozott gond, hogy a mostani telefonok gyártói a technológia fejlesztését tartják szem előtt, az újrahasznosíthatóság vagy a fenntarthatóság kérdése eltörpül, sőt, sokszor meg sem jelenik a készülékek esetében. Holott a Duke Egyetem munkatársai képesek voltak kifejleszteni egy olyan tranzisztort, mely három szénfestékből áll, és könnyen nyomtatható 3D technológiával. Sőt, papírra nyomtatják a fa alapanyagú alkotást, ami így extrán környezetbarát, és nagyon könnyen újrahasznosítható.

kép: Kathy F. Atkinson

Mindemellett ami talán még fontosabb, hogy működőképes, és jól fejleszthető is, ráadásul az előállítása sem jelent különösebb kihívást. A megoldás létrejöttét a fából készült nanotechnológiás szigetelő dielektromos festék tette lehetővé, és jó eséllyel átírja a mobiltelefonok jövőjét. Valószínűleg a következő Iphone, vagy Samsung készülékek még nem ezen a technológián alapulnak majd, de a szükség nagy úr, és a tech óriásoknak is be kell látniuk, életben maradásuk érdekében mindenképpen környezetbarát, fenntartható és 100%-ban újrahasznosítható (és persze újra is hasznosított) termékeket kell gyártaniuk, vagy nem igazán marad közönség, akinek értékesíthetnék eszközeiket.

lead kép: coolmaterial.com