Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

A klímasemlegesség mellé elengedhetetlen a természetpozitivitás 2030-ra

null

Egyre nyilvánvalóbb, hogy tennünk kell a klímakatasztrófa ellen, és ezt mára szinte egyetlen nemzet vagy vezető sem vitatja széles gesztusokkal, a tömeg előtt kiállva elképzeléseiért. A lobbi működik, a fékező erők is aktívak, de a folyamat már elindult, az időtényező az, ami kérdéses. A klíma védelmében tehát lépünk, de ez vajon elég?

Co2

Amikor a klímavédelemről van szó, akkor a károsanyag-kibocsátás a fő téma, azon belül is a co2 kibocsátás mérséklése. Ezen dolgozik a legtöbb nemzet és nagyvállalat, de ez még messze nem lesz elég a folyamat megállításához. Persze előkerülnek néha más tényezők is, minta metán,vagy az ózon, de néhány fontos részletet még most sem kapcsolunk össze a klímaváltozás fogalmával.

kép: jasarat.com

Ez pedig veszélyes, hiszen a kérdés lényegesen összetettebb, mint néhány gáz koncentrációjának csökkentése. Bár tény, hogy az említett gázok kibocsátását sürgősen vissza kell fogni, nem szabad megfeledkezni arról a rendszerről sem, mely eddig is az egyensúlyt képviselte, azt teremtette meg a világban és a klímában. Ez pedig a természet.

Biodiverzitás

Kevesebb szó esik a biodiverzitási katasztrófáról, mint kellene, holott a kérdéssel az ENSZ is foglalkozik. Sajnos azonban egyelőre nem elég hatékonyan. Több természetvédelmi szervezet is igyekszik elérni, hogy a klímaváltozás visszafogásának mikéntjéhez hasonlóan dolgozzanak ki egységes rendszert és támpontokat arra vonatkozóan, hogy miként lehetne hatékonyan elősegíteni a biodiverzitás megmaradását, gazdagodását, és a természeti értékek megőrzését.

kép: Save Community, Save Biodiversity

Ezek nélkül ugyanis a klímaválság elleni küzdelemnek sincsen sok értelme. Ha ugyanis a biodiverzitás szélsőségesen sérül - márpedig öles léptekkel haladunk ebbe az irányba -, akkor olyan ökológiai rendszerek omlanak össze, melyek a puszta életet is fenyegetik a bolygón. Sőt! Az időjárás alakulásában is hatalmas szerepet játszik a természet, vagyis az energiatermelésbe is jelentősen beleszól. Arról már nem is beszélve, hogy a világ össztermelésének több, mint fele erősen függ a minket körülvevő természettől, és a biológiai sokféleség csökkenése hivatalosan is egyike a gazdaságot leginkább fenyegető 5 veszélyforrásnak.

lead kép: safeworldhse.com