Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Szemétből szálloda

null

https://www.elobolygonk.hu/En_mit_tehetek/Epits_okosan/2021_06_06/oceani_hulladekbol_almodtak_futurisztikus_szallodat

Mi legyen veled, tengeri hulladék?

Annyi elképzelés született már arra, hogy mit is lehetne kezdeni a tengerekben felhalmozódott hulladékkal, hogy azt már leírni is nagyon fárasztó lenne. Egy új koncepció most azonban az építészek fantáziáját is megcsiklandozza, bár kivitelezésére igen csekély esély mutatkozik.

Szálloda a szemét tetején

A Margot Krasojević Architects elképzelése szerint a felhalmozódott tengeri hulladék, mely zömmel műanyagokból áll - jó építőanyagként szolgálna egy igazán különleges szálloda létrehozásához. Ehhez az anyagokat össze kéne dolgozni, majd ebből kialakítani a falakat, aljzatot, igazából mindent. Az épület energiaellátásáról napelemek gondoskodnának, vízellátása pedig a tengervíz desztillálásával valósulhatnak meg.

Sőt. A tervező arra is gondolt, hogy mi lesz az ezután érkező szeméttel. Az építményt az aljzathoz kábelekkel rögzítenék, a később érkező hulladékot pedig hálókkal fognák fel, és itt kapna helyet, a rögzítésnél. Erre az idők folyamán homok és hordalék rakódna, mely segítene megtelepedni a mangrove fáknak, így fokozva az épület stabilitását.

A helyszín választása is tudományos alapon történt. Az áramlatok a szemetet a Kókusz-szigetek közelébe sodorják, így itt lenne ideális helye a szállónak, hiszen a hulladék mellett a többi szükséges anyag is könnyen szállítható lenne csónakok segítségével.

Hasznosítás?

Érdekes elgondolás a szemét hasznosítása, azonban van vele némi baj. Az nagyon jó, hogy szeretnénk kezdeni valamit a már ott lebegő hulladékkal, és ha más út nincs, akkor nyilván jó, ha a helyszínen hozunk belőle létre valamit, ami azután legalább fizikailag nem öli az élőlényeket a vizekben.

Az azonban nem jó, hogy azt sugalljuk ezzel, a hulladékból szép épületek hozhatók létre, amik ráadásul hasznosak is, szóval fogyasszunk csak tovább, éljük úgy az életünket, mint eddig, hiszen a végeredmény csodaszép és madárdalos lesz. Hát nem lesz, a hulladék ugyanis bár valóban újra felhasználható, kémiai úton is szennyezi a környezetet, ráadásul a túlfogyasztásproblematikájátsemmilyen szépséges szemétépület nem lesz képes megoldani!

képek és lead kép: Margot Krasojević