Május 21. Kedd, Konstantin

A légszennyezettség bizony a demencia jelentkezésében is közrejátszik

Zöld zóna
2021. június 20. 08:00
null

A társadalomban egyre magasabb az élettartam, már legalábbis, ami a fejlett régiókat érinti. Ennek ugyan mindenki örül, de ezzel együtt megjelennek olyan állapotok is, mint a demencia. Ez a kórkép pedig egyre több embert érint világszerte.

Demencia?

Az időskori elbutulás egy olyan jelenség, mely sokak számára nem ismeretlen. Nem egy konkrét betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, melyben olyan tünetek szerepelnek, amik különböző betegségekre vezethetőek vissza.

kép: sensirion.com

Ráadásul a tévhittel ellentétben kicsit sem természetes, vagyis hiába öregszik meg az ember, a szellemi frissessége tökéletesen megőrizhető lenne egészen az utolsó napig. A kiváltója olyan betegségek csoportja, melyek valóban gyakoribbak idős korban, de bizony kezelhetőek.

Ennek ellenére sajnos egyre több embertársunk szenved ettől a problémától, és ezzel mi is szenvedünk. Nem csak az esetleges családi érintettség miatt, hanem azért, mert az öregedő társadalmakban - melyek jellemzően a fejlett társadalmak - a demencia elképesztő összegeket emészt fel az egészségügyben.

Városiak veszélyben

Tudjuk, hogy a szmog hatással van az egészségünkre, a gyerekek mentális fejlődésére, az agresszió növekedésére, sőt a vetélések számának növekedésében is komoly szerepet játszik. Egyre több tanulmány világít rá az összefüggésre, mely a demenciát is összeköti a légszennyezettséggel.

kép: Reuters-Siegfried Modola

2000 és 2019 között a demencia áldozatainak száma emelkedett, méghozzá nem kicsit, 86%-os mértékben, és az általa okozott halálesetek száma megkétszereződött. Ez azt eredményezte, hogy 2015-re már kétmillió ember életét vette el a demencia egy év alatt világszerte.

A kutatások még nem értek véget, sőt, még nagyon sok munkaóra áll a tudósok előtt, de egyre biztosabbnak tűnik, hogy az ember által okozott légszennyezés, egészen pontosan a pm 2.5-ös porszemcsék - a kipufogókből, erdőtüzekből is ez szabadul fel – csökkentésével a demencia térhódítása is csökkenthető, és ezzel a ráköltött összeg is mérsékelhető, mely csak az USA-ban mostanra évi 26 milliárd dollárra rúg.

lead kép: iqair.com

elmeszmogbetegségemberlevegődemencia