Június 13. Csütörtök, Anett

Óvd a környezetet, adományozd a régi mobilod jó célra!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A technológiai fejlődés megállíthatatlan, ami nagyon jó és nagyon rossz is egyben. Egyre gyorsabb az életünk, egyre több dolgot kell egyre rövidebb idő alatt befogadnunk, ami megterhelő, mind szellemileg mind egészségügyi szempontból. De az igazi nagy kihívás az elektronikai hulladék.

Mobil, évente

A mobiltelefon már évtizedek óta az életünk része. Csakhogy nem ugyan az a modell, hiszen elsőre táska méretű készülékekkel voltunk kénytelenek “dolgozni”, majd jöttek a féltégla nagyságú ketyerék. Újabb divat, újabb mobil, ezúttal egyre kisebb, majd kihajtható, végül az okos-eszközök.

De ezeket is rendszeresen cseréljük, hiába nem változik már olyan nagyot a teljesítményük. Jobb a kamera. Szebb a kép, és hát a hatalmas kijelzők sokszor törnek is, a javíttatás pedig sokszor nem is lehetséges. Tonnaszám gyűlnek a használt mobilok, melyeknek sokszor egyetlen hibájuk az, hogy már nem a legtrendibb kategóriába tartoznak. És bizony a kukában végzik, a bennük lévőritka fémekkel,és mérgező vegyületekkel együtt.

Mi legyen vele?

Kár lenne arra biztatni az embereket, hogy tartsák meg a régi mobilt, ne váltsanak, hiszen belénk nevelték, hogy fogyasztani kell, és ezt nem lehet ilyen rövid idő alatt elhagyni. De mi lenne, ha a telefon, vagy tablet nem a szemétben végezné, hanem a természet védelmének szolgálatába lehetne állítani?

A JaneGoodallintézet már néhány éve meghirdette a “Passzold vissza tesó” elnevezésű kampányát. Lényegében azokat a telefonokat kérik, vagy inkább gyűjtik be, amikre a felhasználóknak már nincsen szüksége, de egyébként még tökéletesen használhatóak. Az sem baj, ha a kijelző törött, hiszen a lényeg a kamera.

A telefonokat az erdőségekben tudják kihelyezni, és a kameraképeket összehangolva sokkal hatékonyabb védelmet tudnak biztosítani olyan élőlényeknek is, melyek erősen rejtőzködő életmódot élnek. A program hazánk számospontján tart fenn olyan helyszíneket, ahol a használt, de még használható mobilokat le lehet adni, ezzel is támogatva a bolygó ritka állatfajainak fennmaradását.

képek és lead kép: janegoodall.hu