Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Mutatós és bőven terem - az erdőkert

Zöld zóna
2021. május 03. 08:00
null

Egyre nagyobb a népszerűsége az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek. Sokan állítanak fel magaságyást, vagy igyekeznek hasznosítani valamit abból, amitnagyszüleikhagytak rájuk a kertműveléssel kapcsolatban. Robert Hart még az 1970-es években ötölt ki egy olyan módszert, amit mindenképpen érdemes lenne megszívlelni annak, aki nem csak szép, de hasznos kertet is szeretne.

Erdőkert

A kert fontos szerepet játszhat a klímaváltozás elleni küzdelemben is, de csak akkor, ha illeszkedik az adott területhez. Egy alapvetően száraz környezetben mocsári növényeket telepíteni nem jó ötlet, mert bár elérhetjük, hogy szépek legyenek és életben maradjanak, komoly energia és nyersanyag-befektetésre lesz szükség.

kép: permaculture.co.uk

Az erdőkből azonban nagyon sok inspirációt meríthetünk, hiszen nem csak tökéletesen megalkotott rendszerek, de a fenntartásuk is igen csekély beavatkozást igényel - már persze csak akkor, ha mesterséges erdőről van szó, hiszen egy természetes erdő semmilyen beavatkozást nem igényel.

Mi lenne, ha a kertet is úgy alkotnánk meg, hogy az harmonizáljon egy erdővel, ésközbenélelmiszert is termeljen? Éppen ez volt a célja Hartnak is, amikor megálmodta az erdőkerteket.

Szintezett szépség

Az erdőkert alapja a fa, pontosabban a magasranövőgyümölcsfák. Ezek képezik a lombkorona-szintet. A kisebbgyümölcsfákadják az alsóbb régiót, majd a cserjék következnek, mint például a málna. Ezután a lágyszárúak, évelő zöldségek és gyógynövények, talajtakaróként pedig elterülő ehető termésű növényeket alkalmazzunk. Ezután jönnek a gyökérzöldségek és a gombák.

kép: herbrealm.blogspot.com

Ahhoz, hogy valóban hatékony kertünk legyen a távolságokra kell ügyelni, hogy minden növény elegendő fényhez jusson. Hogy mit mivel párosítunk az egyedi, minden környezetben más párosítások működnek igazán jól, ez némi tapasztalást igényel.

Munka a kialakításánál bőven akad, a fenntartás azonban egyszerű, és kevesebbbefektetettnyersanyagot - például vizet - igényel a kert. Az pedig már csak hab a tortán, hogy mindez kifejezetten jól is mutat,szóval,ha szereti a díszkertet, de szeretne otthoni termelésű finomságokat is falatozni, akkor előre az erdőkert kialakításáért!

lead kép: woodoland.com

klímagyümölcsélelmiszerkertembertermelés