Június 25. Kedd, Bocsárd

Műanyag újrahasznosítási mítosz - avagy az üzlet az üzlet, és az újrahasznosítás sajnos nem az

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A világnak egyre több gondja adódik a műanyagokkal, és ezeknek a gondoknak a kezelése sem egyszerű. Persze ettől még az eredeti probléma isfenn áll, amit nem megoldani, hanem elkenni igyekeznek a világ vezető országai, és ebből még nagyon nagy baj lesz.

Merre tart a műanyag?

Mivel a műanyagok az egész világnak egyre nagyobb problémát jelentenek, így mindenhol megkezdődött ezen anyagok erős újrahasznosítása. Illetve csak látszólag, mert a műanyag újrahasznosítása messze nem hoz akkora profitot, mint a gyártása. Vagyis mivel nincs benne elég pénz, de mégsem maradhat az országban, így a gazdagabb régiók a szegényebbekbe szállítják a műanyag-hulladékot.

kép: rollingstone.com

Ez ugyan jó üzlet a szegény országoknak, és persze a gazdagoknak is megéri, de a probléma nincsen megoldva. A Greenpeace a brit műanyaghulladék útját igyekezett lekövetni, és sajnos komoly gondokra bukkant. A török területeken hatalmas mennyiségben lehet megtalálni a brit szupermarketek csomagolóanyagait, ráadásul covid gyorsteszt csomagolóanyagokat is, ami arra utal, hogy az itt fellelt szemét bizony kevesebb, mint egy éves!

Export

A brit műanyaghulladék 40%-a érkezik Törökországba. Ez persze nem gond, minden országnak szuverén joga a hulladékkereskedelem. A baj az, hogy a törököknél az importált műanyag vagy hulladéklerakókba kerül - innen az élővizekbe és az erdőségekbe -, vagy nemes egyszerűséggel elégetik. Ez éves szinten 210 000 tonna műanyagot jelent csak az Egyesült Királyságból! Itt még szó sem esett más országok importjáról, vagy akár más befogadó nemzetekről, mint Malajzia, vagy éppen Lengyelország.

kép: plasticstoday.com

A műanyagok égetése nagy mennyiségű szennyező és mérgező anyagot juttat a légkörbe, vagyis elméletileg csak megfelelő szűrőberendezések használatával lehetne megoldani, de ez nyilván drága, és sajnos kevés égető rendelkezik vele, azok sem a szegényebb országokban kapnak helyet.

A műanyag újrahasznosítása szép gondolat, de nem megoldott, és a fenti példa jól mutatja, hogy nem is nagyon akaródzik megoldani, hiszen nem elég jó üzlet. Az egyetlen igazán hatékony megoldás az anyag gyártásának beszüntetése, de még akkor is marad a kérdés: mit kezdjünk a töméntelen mennyiségű műanyaggal, mely szerte hever a világban, és bizony több száz, akár több ezer évig is eltart, míg lebomlik?

lead kép: Chernetskaya