Június 14. Péntek, Vazul

Műanyag "lego" házak? Miért ne?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A fenntarthatósági szempontok egyre hangsúlyosabbak lesznek az élet minden területén. Ez alól nem képeznek kivételt az épületek sem, sőt, erősen újra kell gondolni azt, hogy hogyan, és hogy miből is építkezünk.

A beton-mumus

Sajnos a károsanyag-kibocsátásunkban egy igencsak jelentős hányadot képez az építőipar, ezen belül is a cementgyártás. De ez elengedhetetlen, hiszen a cement nélkül a beton sem létezik, akkor pedig a jelenlegi építőipari elemek döntő többsége is kiesik a lehetőségek közül. Nincs falazóelem, nincspadlókiöntés, stb.

De akkor mégis miből lehet építkezni? Például fából, ami nem csak környezettudatosabb - már persze akkor, ha fenntartható forrásból származik a fa -, de sokkal jobb hőszigetelő, gyorsabb és olcsóbb megoldás is, mint a hagyományos épületek. Nem véletlen, hogy egyre többen választják ezt a megoldást. De még ennél is lehet jobb, mivel a fa felhasználásához rengeteg növény elpusztítása szükséges.

ByBlock

Mi lenne, ha úgy lehetne építkezni, mintha az emberLegózna? Ha olyan falazóelemekkel dolgozhatnánk, melyek összeállítása nem igényel különösebb szaktudást, nem kell hozzá olyan sok ember, és a környezeti terhelése is jóval kisebb, mint a hagyományos házaké? És ha mindezmég lényegesen előbb elkészülő ingatlanokat is eredményezne? Nos, ilyen megoldásból is van több a piacon, aByBlockazonban az alapanyag miatt emelkedik ki atöbbiekközül.

Ebben az esetben ugyanis olyan műanyag képezi a blokkokat, melyet egyébként nem lehetújrahasznosítani. Olvasztják és préselik a műanyagot, így kapnak belőle könnyen összeilleszthető elemeket, melyeket vasrudakkal erősítenek meg. A környezetre gyakorolt terhelés így kevesebb, mint a fele a betonnal készült házakhoz képest, a műanyag ráadásul rendkívül tartós, jól szigetel, és páraálló, ráadásul nagyon jól formálható, azaz könnyen alakíthatunk ki egyedi igényeknek megfelelő épületeket is.

Nem ez a cég az egyetlen, ami az építőiparbanhasznosítjaaz egyébként gyilkosújrahasznosíthatatlanműanyagokat, ami egyelőre nagyon jó megoldásnak tűnik, bár amikroműanyagok jelentette kihívásra ez sem válasz.

képek és lead kép: byfusion.com