Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Maszkválság - komoly műanyagszennyezés a pandémia nyomán

Zöld zóna
2021. május 31. 14:00
null

Sokszor volt szó róla, hogy a pandémiának milyen pozitív környezeti hatásai voltak. A légszennyezettség mértéke drasztikusan esett vissza, az állatok visszatértek olyan területekre is, melyet az emberek nyüzsgése miatt inkább elhagytak, és még sorolhatnánk. De sajnos nem csak pozitív hatásokkal rendelkezett a járvány a környezetre nézve.

A maszkok ereje

A kötelező maszkviselés bizony bepörgette a gyártást és a maszkok kereskedelmét. Sokszor horror áron cseréltek gazdát az egyszer használatos maszkok, melyeket egyébként akár hónapokig is használtak az emberek. Az egyszer használatos maszkokkal azonban az a gond, hogy bizony mikroszálas műanyagból készülnek, mely igen gyorsan bomlik mikro-műanyaggá.

kép: REUTERS-Eduardo Munoz

Ilyenkor a fertőzéstől már nem kell félni, ám a maszkok környezetre gyakorolt hatásától igen, hiszen a palackok mellett a maszkok lettek a második leggyakrabban gyártott műanyag termékek. De a maszkok esetében nem tudjuk, hogy ugyanúgy külön kellene gyűjteni őket, mint a műanyagokat!

Komoly teher

Nem elhanyagolható a gond, tekintve, hogy hetente mintegy 129 milliárd maszk kerül a szemétbe, ezzel pedig komoly megterhelést okozunk a környezetnek. Mivel maszkot hordani kell, így a hulladék is csak gyűlik, jobb esetben a kukában, rosszabb esetben a földön, folyókban, tengerekben, és ezzel állatok millióinak élete kerül veszélybe. Már azzal is sokat tehetünk, ha a maszk gumiját átvágjuk, hiszen így sokkal nehezebben gabalyodnak bele az állatok, de itt ne álljunk meg!

kép: Maria Jose Burgos/CBC

A pénztárcánknak is sokkal jobb, és a környezet számára is klasszisokkal könnyebb, ha mosható maszkot hordunk. Ezeknek a védelmi értéke nem rosszabb az egyszer használatos társaiknál, ráadásul rendszeresen lehet mosni, vasalni őket, ami ki is fertőtleníti az anyagot.

A világjárványok a tudósok szerint lassan be fognak épülni a mindennapjainkba, vagyis kénytelenek leszünk a maszkokat is a ruhatárunk szerves részének tekinteni. A műanyag maszkok helyett használjunk tartósabb darabokat, és várjuk, hogy a környezetvédők nyomására az egészségügyi maszkok is biológiailag könnyen lebomló anyagokból készüljenek, hiszen tetemes mennyiségről van szó!

lead kép: news.cgtn.com

műanyagembermikroszáléletszennyezésmaszk