Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Kerítés? Ugyan már, inkább sövény, hiszen olcsóbb és szebb

Zöld zóna
2021. május 02. 08:00
null

Akörnyezettudatosságaz egyének szintjén kezdődik, mindenkinek a saját lehetőségeihez mérten. Azok, akik lakásban élnek alapvetően jobb helyzetben vannak a környezetre gyakorolt hatás szempontjából, hiszen kisebb helyet foglalnak el (emeletes házak), a közösség sok ponton adlehetőségeta spórolásra - ami persze a házaktól is nagyban függ. Azok, akiknek a kertes ház szépsége is megadatott ugyan alapvetően nagyobb környezeti lábnyommal rendelkeznek, de a lehetőségük is sokkal több annak mérséklésére.

Természetesen a kert a kulcs, hiszen a növények segítségével nem csak a levegő tartható tisztán, hanem az ökoszisztémák fenntartásában is igen nagy szerepünk lehet, kezdve a beporzóknak biztosított élelem és lakhely telepítésétől egészen a madarak számára is ideális helyet biztosító bokrokig és fákig.

kép: Evergreen Nursery

Sok olyan lehetőség is rejtőzik egy kertben, amivel nem csak a környezetért tehetünk, de jelentős spórolást is el lehet érni. Ilyen a kerítés is. Ha ugyanis valóban hatékony kerítésre lenne szükségünk, az alapot kíván, vagyis betonozni kell. Ezután minimum a kerítéshálót be kell szerezni, ami nem kis összeg, és ha mi magunk nem tudjuk kihúzni, akkor azért is fizetni kell. Ezzel szemben sövényt telepíteni lényegesen egyszerűbb és olcsóbb.

De melyik sövény helyettesítheti a kerítést? Nos, azok, amik kissé barátságtalanok, vagyis például tüskések, vagy ágrendszerük nagyon sűrű. Persze az is szempont, hogy ne lombhullató fajt válasszunk, hiszen akkor télen belátnak a kertbe, és az sem utolsó, ha a sövény még virágzik is.

Mint mindennek, ennek is megvannak az előnyei és a hátrányai. Utóbbiak közt szerepel, hogy mire valóban áthatolhatatlan fal lesz a sövényünk, addig eltelik 3-4 év, ezzel számolni kell, ahogyan azzal is, hogy az elején, 1-2 évigkapálniis kell a sövényt, hogy a gyomok ne tegyenek kárt benne, ne lassítsák a növekedését. Némileg több helyet is elfoglal, hiszen a növénynek kiterjedése is lesz, ezzel már a telepítésnél is számolni kell.

kép: topinspired.com

Hatalmas előnye azonban, hogy miután megnőtt, technikailag semmit nem kell vele csinálnunk, maximum alakítani, ha szeretnénk. A növénysűrűágrendszere, esetleg a tövisek védelme remek fészkelőhely az énekesmadaraknak és búvóhely a rovaroknak, így a kertünk egészséges ökoszisztémára tesz szert, a csodálatos természeti hangokról már nem is beszélve. Sem festeni, semújra drótozninem kell, tavasszal pedig még a virágpompában is gyönyörködhetünk, ráadásul sokkal kellemesebb látvány is a fém és kőtömegnél.

lead kép: gardens4you.co.uk

co2környezetkertemberépítéskerítés