Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Magyarországnyi területről tűntek el az erdőségek tavaly

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófával kapcsolatban ma már tudjuk, hogy mekkora jelentősége van az erdővel fedett területeknek, azzal pedig már igen rég tisztában vagyunk, hogy a biodiverzitás, vagyis a fajgazdagság megőrzésében is elengedhetetlen szerepet játszanak. Mindezek ellenére valamiért folyamatosan, és egyre nagyobb ütemben írtjuk ezeket az erdőségeket.

Pusztuló világ

Rohamos ütemben írtjuk az ősi erdőségeket, ami hatalmas problémákat generál a világon. Ennek több oka is van, de talán, ami a leginkább érintmindannyiunkataz az, hogy ezek a területek komolyan befolyásolják a bolygó időjárását. Hiányukban az esőzések szélsőségessé válnak, ritkulnak, és az alapvető időjárási rendszereink is teljesen átalakulnak.

kép: booking.com

Rossz hír továbbá az is, hogy sem a fajgazdagság sem pedig az időjárásra gyakorolt hatások szempontjából nem képes az ősi erdőségeket helyettesíteni az ültetett, telepített friss erdő. Hiába tehát a milliárdos faültetés, mert bár a klímakatasztrófa ellen hatásos, de nem óvja Földünk állatvilágát, így a biodiverzitás összeomlása ellen semmit nem ér!

Kell a hely

Ez azonban kicsit sem akadályozza az embereket abban, hogy a döntően mezőgazdasági célokkal ne irtsák gátlástalanul a fás területeket. Tudjuk, hogy a klímakatasztrófamindannyiunkatelpusztíthat? Igen. Tudjuk, hogy a biodiverzitás elvesztése szintén az emberiség pusztulásához vezet? Igen, mégsem látunk más lehetőséget az élelmiszerek megtermelésére, mint az esőerdők irtását, mely 2020-ban 16%-os növekedést mutatottaz előző évhezképest. Igen, ebben a lezárások és korlátozások is szerepet játszottak, hiszen így a területek védelme kevésbé volt hatékony. Mindezeknek köszönhetően a veszteség a világon mintegy 12.2 millió hektár, azaz nagyobb terület, mint Magyarország.

kép: discovercorps.com

Vitathatatlan tény, hogy a termelést növelni kell, hiszen sok az éhes száj. De hogy mennyivel, és milyen módszereket alkalmazva, azon már lehetne vitatkozni. A pazarlás megszüntetése a jelenlegi termelést is tökéletesen elégségessé tenné az egész világ számára! De ha ragaszkodunk a kidobált ételekhez, akkor is ott a vertikális kertészet lehetősége, vagy a számtalan más innováció alkalmazása, melyek egyike sem igényel nagyobb területet a jelenleginél a termelésre!

lead kép: Wojtek Radwański-AFP-Getty Images