Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Jönnek a hidrogén vonatok

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az emberiségtörténelménekegyik legnagyobb léptékű fejlődését elhozó szerkezete a vasút. Nem csak a mobilitás terén hozott elképesztőelőrelépéseket, hanem a szállítmányozásban, és a fejlődés olyan ütemét tette lehetővé, amit addig elképzelhetetlennek hittek.

Megkopott fény

Mára a vasút fénye erősen megkopott. Legalábbis nálunk, hiszen az elektromos motorvonatok üzembeállítását leszámítva nemigen találkozhatunk kiemelkedő fejlesztésekkel. A vonat mára inkább egy szükségszerű, de kevéssé kedvelt tömegközlekedési eszköz, ami mintegy maradványa az elmúlt koroknak.

kép: ey.com

Más országokban azonban a vonat nagyon is él, és ezt idehaza is meg lehetne honosítani, amihez persze elképesztő összegű fejlesztésekre lenne szükség. Japánban a vonatok 5-600 km/h-ás gyorsasággal közlekednek, óramű pontossággal. Néhol lebegnek, néhol a sín a vonatok fölé került, de tény, hogy sokkal több lehetőség rejtőzik ebben az utazási lehetőségben, mint azt elsőre gondolnánk.

Hidrogén?

Az USA, egészen pontosan Kalifornia is így vélekedik. Egy itteni magán vasúttársaság ugyanisnégy milliódolláros támogatást nyert el arra, hogy hidrogénüzemű mozdonyokat fejlesszen és teszteljen. Ezt egy viszonylag rövidebb, 120 km-es szakaszon szeretnék megvalósítani és kipróbálni a társaság tulajdonosai, akik egyébként a hidrogéntermelésben is érdekeltek.

Persze ehhez nem kell az USA-ig menni, Németországban is történnek hasonló próbálkozások, csak már zajlik a fejlesztés, és közel 600 km-es hatótávot igyekeznek kicsikarni a mozdonyokból.

kép: Alstrom

A fejlesztésekkel pedig csak nyerhetünk,hiszenha csak azt nézzük, hogy az USA-ban tevékenykedő cég sikeres fejlesztés esetén mozdonyonként és évente 190 000 liter diesel üzemanyagot takaríthat meg, az már mindenkinek nyereség. A hidrogén üzemmel ráadásul a működtetés is lényegesenolcsóbbáválna, és valószínűleg a szállítmányozás terén is komoly előnyöket jelentene. Nem vagyunk ugyanis messze attól, hogy horribilis tételt jelentsen a szállítmányozásban is a co2 kibocsátás ellentételezése, ami a hidrogén mozdonyokkal jelentősen csökkenthető lenne.

lead kép: railtech.com