Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Forradalmi fehér festéket hoztak létre a tudósok - de ebben nem a szín a lényeg, hanem a hűtési képesség!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egy - két éven belül forgalomba kerülhet az eddigi legfehérebb fehér festék, amit valaha is sikerült készíteni. De ez vajon miért is olyan jó, eltekintve attól, hogy szép fehérre lehet festeni vele dolgokat?

Kell a fehér

Amikor nyáron ruhát választunk magunknak, és igyekszünk a hőségben is kellemesen ellenni, akkor szinte biztos, hogy a fekete anyagokat kerülni fogjuk. Ennek oka egyszerű: a fekete szín magába issza a meleget. Tudományosabban: a fekete elnyeli a fény egy jelentős hányadát, emiatt pedig annak energiáját is, és felmelegszik.

kép: Jared Pike / Purdue University

Következésképpen a sötétebb színek felmelegítik az anyagot. Így pedig adódik a kérdés: miért is van az, hogy a tetők szerte a világon sötét színű cserepekkel vannak fedve, aminek hatására a nyári hónapokban a légkondi nagyüzemben működik? Igaz ugyan, hogy a fűtésen némileg spórolni lehet a sötétebb színek hatására, de ez nem akkora, mint a nyári ellensúly...

Miért éppen ez?

Ok, szóval kell a fehér szín, főleg a klímakatasztrófa idején. De miért nem jó az a számtalan fehér árnyalat, melyeket eddig is ismertünk? Hiszen a fehér szín igencsak rég az emberiség színpalettájának része.

kép: Joseph Peoples - Purdue University

Nos, a válasz a kérdéses fehér festék összetételében rejlik. A kutatók ugyanis most színezőanyagként nem a megszokott titán-dioxidot, hanem bárium-szulfátot alkalmaztak, emellett a festék pigmentkoncentrációja 60%-os, és a pigmentrészecskék különböző méretűek. Ezek együtteseneredményezik a számottevő különbséget a mostani fehérek, és az új fehér festék között. Nevesen azt, hogy az infravörös sugarakat is visszaveri, azaz a beeső fény 98%-avisszaverődikróla. Ez a titán-dioxiddal nem sikerült, hiszen ez az anyag elnyeli az infravörös tartomány fényeit, ezáltal a felület, melyet lefestettek vele nem lesz számottevően hidegebb, mint a környezete. Az új festékkel azonban a környezethez képest akár 4.5°C-kal is hidegebb lesz a felület, ami hatalmas eredmény, főleg, ha azt nézzük, mennyivel kevesebb légkondira lesz szükség egy ilyen fehér ingatlanban a tomboló hőség idején is.

lead kép: indiamart.com