Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Előttünk a lehetősége a mélytengeri bányászatnak - de az ára óriási lehet

Zöld zóna
2021. április 12. 08:00
null

Egy újra fellángoló vita mutat rá arra az egyszerű tényre, hogy a fenntarthatóság kérdésköre nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Nem csak azért, mert gigavállalatok pénzügyi érvényesülése áll szemben egymással, hanem azért is, mert el kell dönteni, mit is vagyunk hajlandóak adni azért, hogy elérhessük a céljainkat.

Bányászat

Tudjuk, hogy a karbonsemlegesség, illetve a károsanyag- kibocsátás megszüntetéséhez kelleni fog az, hogy az akkumulátorok gyártása csúcsra járatódjon. Ehhez pedig kelleni fognak bizonyos ritka fémek, melyek ára már így is egyre csak feljebb kúszik. Pénz még csak-csak lenne ezekre, de ha nincs alapanyag, nincs akkumulátor.

kép: Nautilus Minerals

A ritka fémek kitermelése fokozható, sőt, jelentősen fokozható abban az esetben, ha az óceánok fenekén lévő krumpli méretű kőzetek felhozatalára koncentrálnánk, ezek ugyanis kifejezetten gazdagok például kobaltban, amire nagy szükségünk lenne.

Kell, vagy nem

Környezetvédelmi szervezetek kézzel - lábbal tiltakoznak az ellen, hogyelkezdődjöna mélytengeri kitermelés. Fura módon ehhez a kezdeményezéshez most csatlakozott a BMW, a Volvo, a Google és a Samsung is. A váratlan fordulat annak köszönhető, hogy ezek a cégek is igyekeznek a fenntarthatóság felé fordulni, és ehhez már nem elég az, ha csak beszélnek róla. Elmondásuk szerint nagyon keveset tudunk a tengerfenék ökoszisztémájáról, arról pedig még annyit sem, hogy mit okozhat a kőzetek kitermelése. Ezek miatt a cégek sokkal inkább a technológia fejlesztésében, más anyagok felé fordulásban látják a jövőt, és egyáltalán nem támogatják a kitermelést.

kép: MimiDeepSea - wikimedia commons

Ezzel szemben más cégek - főleg bányavállalatok - azzal érvelnek, hogy az előbb említett vállalatok vevői nem szívesen használják majd azokat a fémeket, melyeket az Amazonas erdeinek élete árán termelnek ki, vagy azokat, melyek a felszín ökoszisztémáit rombolják. Szerintük a tengerfenéken végzett beavatkozás a kisebbik rossz a klímakatasztrófa mellett, így mielőbb el kellene kezdeni a kitermelést.

Mivel mindkét fél érvelésében vannak igazságok, így egyelőre nem lehet tudni, hogy az emberiség belenyúl-e még egy rendszerbe, még egy folyamatba, amit kicsit sem ismer, és képes lesz-e elviselni a beavatkozásának következményeit.

lead kép: dsmobserver.com

félelemáldozatnyersanyagembertechnológiabányászat