Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Elképesztő fásítással kecsegtetnek Oroszországban, de ez csak látszatintézkedés

null

Oroszország végül beáll a sorba, és megkezdi gigantikus faültetési programját. Azonban ezzel van egy pici bibi, ugyanis az oroszok nem egészen úgy képzelik el ezt a lépéssorozatot, mint a világ más területei.

640 milliárd fa

Igen, jól olvasta, valóban ekkora mennyiséget irányzott elő a Kreml. Erre pedig az ország keleti, elhagyatott részeit használná fel. Oroszország sok része egyszerűen lakatlan, pedig horribilis területekről van szó. Az a rész, melyre a 640 milliárd fa ültetését tervezik sem sokkal kisebb, mint India kétszer!


Kép: iucn.org

A fásítási program pedig nagyon jó, tekintve, hogy a klímakatasztrófa elleni fellépés nem képzelhető el az erdőtelepítések nélkül. Jelenleg a világerdőségeinekötöde található a hatalmas országban, és ezek összességében a Kreml adatai szerint Oroszország éves kibocsátásának mintegy 38%-át képesek megkötni.

Mi a gond?

640 milliárd fa azért már tekintélyes mennyiség, mégis mi lehet ezzel a baj? Tulajdonképpen a fásítással semmi. Azonban azzal, amit az Orosz vezetés tervez a fákkal, már lehet gond. Elképzeléseik szerint az orosz erdőségeket a nagyvállalatok bérelhetnék, ezzel kompenzálva a kibocsátásukat. Az így befolyt összegből tervezik a faültetési akció lebonyolítását, ami ellen kézzel - lábbaltiltakoznaka környezetvédelmi szervezetek.

kép:insights.risiinfo.com

Nem a faültetéssel van a gond, hanem azzal, hogy Oroszország ezt ellensúly gyanánt értelmezi a kibocsátás mellett. Azaz leegyszerűsítve: a cél nem az, hogy nullára redukáljuk a kibocsátásunkat, hanem az, hogy azt ellensúlyozzuk fásítással. Ez azonban így nem működőképes.

A tudósok jelentős többsége egyetért abban, hogy a klímakatasztrófa ellen hatékonyan fellépni csak a kibocsátás nullára redukálása, és a fásítás jelentős növelése mellett lehet. Vagyis a kettőnek egyszerre kell jelen lenni, egyik a másik nélkül közel sem hoz olyan eredményt, mely valódi változást jelentene. Egy szemléletes hasonlattal élt a Fernnevű aktivistacsoport, akik szerint azellensúly-rendszerre támaszkodni olyan, mintha a napágyat tologatnánk odébb a süllyedőTitanicon.

lead kép: globalwoodmarketsinfo.com