Május 3. Péntek, Irma, Tímea

A megvásárolt dolgaink harmada azonnal a kukában végzi

Zöld zóna
2021. április 24. 14:00
null

A pazarlás olyan probléma, mellyel az emberiségnek mindenképpen szembe kell néznie. Nem is kifejezetten arról van szó, amikor tudatosan kihajítunk valamit, amiről tudjuk, hogy igazából semmi baja, hanem arról a pazarlásról, amit igazán el sem tudunk kerülni.

Mit is vettem?

Szomorú tény, hogy a megvásárolt termékek harmada tulajdonképpen hulladék, vagyis a vásárlás után semmi másra nem használjuk őket, csak a szemétbe kerülnek. Nagyon leegyszerűsítve: azért fizetünk, hogy hulladékunk keletkezzen. Persze ezeknek a termékeknek is van funkciója, de kiválthatóak lennének olyan formában, hogy ne pusztán egyszeri felhasználásra legyenek alkalmasak.

kép: Stock

És hogy ez miért is lenne fontos? Éves szinten 560 kilogramm szemét kerül a kukákba. Ez pedigfejenkéntértendő, vagyis egy négytagú család egyetlen év alatt több, mint 2 tonna hulladékot jelent.

Holott atermészetnem ismeri a szemét fogalmát, semmi sem lehet jelen úgy, hogy annak ne lenne valamilyen értelme vagy funkciója mindig, amikor létezik. A hulladék éppen ezért elfogadhatatlan tényező.

Mi a hulladék?

Amellett, hogy a megvásárolt hulladékokat igyekszünk elkerülni - ami nagyon nem egyszerű feladat -, mindenképpen hangsúlyos az élelmiszerpazarlás is. Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a kukába. Ez már önmagában is elkeserítő, hiszen sok helyen éheznek az emberek, ésvízhiánnyalnéz szembe a világ, mi pedig 1.3 milliárdtonnányi élelmiszertpazarlunkel.

Tesszük ezt ráadásul úgy, hogy ennek pusztán töredéke kerül a komposztra, vagyis egyszerűen hagyjuk elveszni az értékes tápanyagokat, mert nehézkes, vagyfárasztólenne számunkra azújrahasznosításuk.

kép: chai-khana.org

Hogy a cégek kénytelenek lesznek átállni a körforgásos gazdaságra, az nem is kérdés, hiszen azon túl, hogy a társadalmi nyomás erresarkaljaőket, egyszerűen nem lesz elegendő alapanyag és energiaforrás ahhoz, hogy ezt a fajta pazarló életvitelt kövessük. De az egyéneknek is meg kell érteni, hogy minden, ami szemétté lesz az ő zsebükből veszi ki a pénzt, méghozzá megdöbbentően hatalmas összegeket! Ezt pedig lehetne orvosolni, csak akarni kell.

lead kép: discover.rbcroyalbank.com

szeméthulladékkukaFöldembervásárlás