Június 16. Vasárnap, Jusztin

Íme, már valóság: az űrnapelem

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Nap fényének hasznosítása az emberiség jövőjének kulcsa. Csakhogy sok vele a nehézség, hiszen a felhők és a viharok lehetetlenné teszik sokszor a napelemes termelést. Pedig a Földre érkező energia elképesztő mennyiség, csak a kiaknázása nagyon nehézkes.

kép: edition.cnn.com

A jövő

Sok elképzelés született már arra vonatkozóan,hogyhogyan is lehetne maximalizálni a napenergia termelést. A legtöbb fejlesztés a napelemek hatékonyságának növelésére irányul, hiszen a legjobb esetben is 30% körüli értékeket tudunk elérni tartósan, és azt is többnyire laborban. Igaz, ha a szabadban is elérnénk ezt a teljesítményt, az már duplázni lenne képes a termelést.

A világ energiaigénye azonban egyre nő, és a napelemeknek fenntartott terület is kellene másra, vagyis kénytelenek vagyunk rendszeresen tovább gondolkodni. Kínai tudósoknak pattant ki a fejéből az elképzelés, hogy napelemeket telepítenek az űrbe, és az ottani fény energiáját aknázzák ki. Az elképzelés bár nagyon elrugaszkodott, de mégis zseniális, hiszen így nincsen gond a felhőkkel és viharokkal, ráadásul hatalmas mennyiségben lehet kiaknázni a kék spektrumot is, mely a Föld légkörébe érve erősen szóródik. A szakemberek úgy fogalmazzák meg, hogy több tonnányival nagyobb mennyiségű napfény van az űrben.

kép: LLNL

Pentagon

Nos, a kínaiak álltak elő az ötlettel, de a Pentagon tudósainak sikerült egy működő - és már le is tesztelt - eszközt készíteni, mely az űrből gyűjti a napenergiát, és a Föld szinte bármely pontjára képes azt lesugározni. A 30 x 30 centis panel nagyjából 10 wattnyi energiát állít elő, ami mondjuk egy tablet működtetéséhez elég, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy a rendszer működik. Több panel összekapcsolása pedig olyan távlatokatnyit meg az energiatermelésben, mely alapjaiban változtatja majd meg az energiához való hozzáállásunkat, és persze annak elérhetőségét is.

lead képe: futurism.com - shutterstock