Április 20. Szombat, Tivadar

Használt wc papírt a kukába?

Zöld zóna
2021. március 07. 08:00
null

Wcpapírt a kukába?

Környezetünk terhelését olyan anyagok is rontják, melyekmindennaposak, használatuk olyan megszokott, hogy nem is igazán tudjuk nélkülük elképzelni az élet. És itt most nem olyan kényelmi részletekről van szó, mint az a zacskó, amit a boltban adnak a vásárlásokhoz. Itt most éppen a toalettpapír került az érdeklődés homlokterébe.

Papír

A papír, amit a toaletten használunk nagyban megkönnyítette az életünket, és mára annyira mindennapossá vált, hogy nehezen tudjuk elképzelninélküleaz életünket. A svédországiTranåsban azonban az emberek úgy tűnik, kénytelenek lesznek átértékelni néhány dolgot a toaletthasználattal kapcsolatban.

kép: realgreekexperiences.com

Na azért nem kell nagyon durva dolgokra gondolni, nem térnek vissza a francia királyi udvarban divatos tapétatépkedések, de még csak a környezettudatossági szempontból tagadhatatlanul hasznos mosható rongy használata sem (hogyhigiéniailagez mennyire nyerő, azt most hagyjuk). Pusztán arról van szó, hogy a város vezetése szeretné elkerülni, hogy awcpapír avízbekerüljön, ez ugyanis jelentősen megnehezíti a szennyvíz tisztítását, és komoly terhelést jelent a környezetre nézve. Az elképzelés a városlakók között nem aratott osztatlan sikert.

Újrahasznosítás?

Az elgondolás szerint olyan rendszerre állnának át, ami nem ismeretlen Európában. Görögországban a csatornahálózat miatt az emberek nem a fajanszba dobálják a papírt, hanem használat után egy kis szemetesbe teszik azt. Hogy ez szokatlan számunkra az nem is kérdés, bár tény, ott a meleg ellenére is remekül működik.

kép: ktla.com

Hogy ez lenne a jövő, az azért kérdéses. Bár az ötletgazdák elképzelése szerint a használt(!) toalettpapírt összegyűjtenék, ésújrahasznosítanák. Hogy ezt hogyan képzelik - külön-külön a begyűjtést és azújrahasznosítást- arra nem igazán tértek ki eddig, denyilvánmegvan hozzá a terv.

Hogy a papír nem szerencsés a szennyvízben, az tagadhatatlan tény. De hogy az a jó megoldás, ha az erősen szennyezett papírt külön gyűjtjük, az már koránt sem biztos. A bidé igen régóta áll rendelkezésre, mint alternatíva, de igazán hatékony megoldás egyelőre nem nagyon született a problémára, legalábbis olyan nem, mely széles körben elfogadott és gyakorolt lenne.

lead kép: ktla.com

víztoalettkörnyezetpapíremberszennyvíz