Március 2. Szombat, Lujza

Érdemes lehet javítani, még a mobiltelefonokat is!

Zöld zóna
2021. március 15. 11:00
null

Szinte minden gyártó évente legalább egyvadonatúj mobiltelefonnal lép a piacra, mely néhány apró részletben tér el az előzőtől. Egy kis ráncfelvarrás, egy kicsit nagyobb kamera vagy memória, és máris tódulhat a nép, hogy akár 300 000 forintot is kiadjon egy kütyüért, amelyről jövőre úgyis igyekeznek meggyőzni, hogy már elavult. Csakhogy ez a Földre nézve is gond!

Mobilok

350 ezer mobiltelefon kerül a szemétbe, és ez a szám naponta értendő! Minden egyes napon elképesztő mennyiségben landolnak a kukában a drágán vásárolt, és többnyire két év körüli mobilok. Félreértés ne essen, ezek nem azért kerülnek szemétre, mert már nemelégújak, hanem azért, mert nem lehet őket javítani, vagy egyszerűen nem éri meg.

kép: Richard Barnes

Pedig egy mobil legyártásához hatalmas mennyiségben kell megmozgatni a ritka anyagokat, energiát kell befektetni, és nem utolsó sorban egy mobil a kukában már veszélyes hulladéknak minősül. Időről-időre előjönnek akciók, mikor a használt mobilt beszámítják, de azújrahasznosításamég így is kétséges.

Javíthatóságot!

A körforgásos gazdaság egyik alapkövetelménye, hogy egy adott tárgy csak akkor kerüljön a szemétbe, ha azt már sem javítani, semújrahasznosítaninem lehet. Persze ehhez az is kell, hogy a gyártók igenis törekedjenek arra, hogy a termékeik a lehető legtovább “életképesek” legyenek, és azokat lehessenújrahasznosítani, hiszen a hulladék nem elfogadható opció.

kép: howtostartanllc.com

Jelenleg a mobilgyártók piacán igazán jó javíthatósággalcsupánkét, kevéssé ismert gyártó rendelkezik, aFairphoneés aTerracube– ezek moduláris rendszerben épített telefonokkal dolgoznak, melyek javíttatása kifejezetten egyszerű.

De nem szabad elfelejteni, hogy sok esetben a többigyártó ,készülékeis javítható. Egy olcsóbb verzió esetében nem feltétlenül éri meg anyagilag a művelet, de egy drágább készülék esetében már igen, tehát mielőtt a kukában landolna a készülék, egy javítást meg lehet próbálni. Ha mindenképpen cserélni szeretnénk a készüléket, a régit még mindig el lehet adni, amivel mindenki, még a bolygó is jól jár!

lead kép: prizminstitute.com

hulladékveszélyesjavításkörforgásembertelefon