Június 24. Hétfő, Iván

Egyszer használatos maszk, ami jó a környezetnek? Igen, lehetséges!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A maszkok korát éljük, és valószínűleg még sokáig velünk is maradnak ezek a kellékek. Nem csak azért, mert a koronavíruspandémiájátéljük éppen, hanem azért, mert atúlnépesedés,valamint a klímakatasztrófa sajnos egyre sűrűbbé teszi majd az ilyen, és ehhez hasonló járványokat a bolygón.

Maszkok szerteszét

Apandémia kapcsán sajnos kénytelenek vagyunk olyan fogalmakat, olyan fontos dolgokat szembe állítani egymással és rangsorolni közöttük, amikkel nem szabadna ilyesmit tenni. Ilyen a gazdaság és az egészségügy szembeállítása, de ide lehet sorolni a higiéniát és akörnyezetvédelmetis.

kép: yoursouldier.com

Az egyszer használatos maszkok szükségesek, hiszen a legtökéletesebb higiéniát így lehet elérni. Aki csak teheti, inkább használja a mosható változatot, de sajnos vannak olyan emberek, akiknek ez a lehetőség nem adott.

Hogy ez miért gond? Havonta a világon nagyjából 129 milliárd egyszer használatos maszk kerül a kukába - már persze jó esetben a kukába, sokszor azonban inkább mellé, vagy egyszerűen elhajítják a boltból kilépve az emberek. Ezek a maszkok pedig műanyagot tartalmaznak, nem is keveset, lebomlási idejük pedig 400 év!

Környezetvédelem kontra egészség?

Ebből következik, hogy ha óvni akarjuk a környezetünket, akkor kockára kell tennünk az egészségünket? Szerencsére nem, sőt, a kettő tökéletesen megfér egymás mellett, még akkor is, ha egyszer használatos maszkokról van szó.

Az anyaghasználat az, amin javítani kell. A Marie Bee Bloom is így gondolta ezt, és piacra dobta ugyan ezen a néven egyszer használatos maszkját. A különbség az, hogy ez egyáltalán nem tartalmaz műanyagot, sőt, kizárólag természetes anyagokat felhasználva készül. Az alapja rizspapír - keverve más, természetes szálakkal - a zsinórja pedig erős kartonnal állítható. Ráadásul ragasztó gyanánt is burgonyakeményítőt használnak. A termék 100%-osanlebomlik, otthon a komposztálóban is, és ehhez csupán néhány hétre van szüksége.

kép: mariebeebloom.com

A dologban a legszebb az, hogy ezt a maszkot nem dobjuk a komposztra, hanem elássuk a kertben, vagy egy cserép földbe tesszük. A rizspapír rétegek közt ugyanis virágmagok bújnak meg – persze biztonságosan rögzítve -, vagyis használat után elültetve a lelkünknek is nagyon jót tesz a maszk, nem csak az egészségünknek. Egyelőre a termék csak Hollandiában, Németországban és Belgiumban érhető el, de az elképesztő érdeklődésnek köszönhetően a gyártó megígérte, hogy mielőbb kiterjeszti a szállítási régiót.

lead kép: prestigeonline.com