Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Don Quijote tavasszal madártestet ölt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Bár még azért igencsak hidegeka reggelek,és a kabát a nap közepén sem nagyon kerül le rólunk, azért tagadhatatlanul közeledik a tavasz. A tavasz pedig a szerelem időszaka is, az állatvilágban is, de itt mással is párosul a dolog.

Madárharc

A tavasz közeledtével egyre gyakrabbanfigyelhetünkfel egy érdekes jelenségre. Az ablakoknál, tükröknél, vagy éppen a krómozott felületeknél harcias kismadarak ücsörögnek, és bizony hevesen támadják a tükröződő felületeket. Ez a jelenség a természetben is megvan, a nyugodt víztükörben megpillantott tükörkép is támadásra ösztönzi a hím madarakat. Csakhogy a víz hullámaival az “ellenfél” legyőzhető, a tükörben lévő “másik madár” azonban sohasem adja fel a harcot, és nem tágít.

kép: Dick-Gaskill

Sajnos az állatok a természetben sohasem találkoznak ilyen tökéletesen és tartósan tükröződő felülettel, vagyis nem is képesek alkalmazkodni hozzá. Hogy ez mit eredményez? Az elején mókásnak tűnő csetepatét a madár és a tükörképe között. Aztán rossz esetben elhullott madarakat.

Tegyünk ellene

Bár valóban mókásnak tűnhet, nagyon nem az. A hím madarak ilyenkor a területüket igyekeznek védeni, vagyis számukra ez komoly harc, amiben viszont nem nyerhetnek. Hajtja azonban őket az ösztön, és sajnos sokszor végkimerülésig folytatják a szélmalomharcot.

kép: courantblogs.com

A megoldás pedig a mi kezünkben van! Nem kell mást tenni, csak eltakarni a tükröződő felületet. Például behajtani az autó visszapillantó tükrét. Egy függönnyel is nagyon sokat tehetünk a madarakért, de a “rémzsinór” is jó megoldás lehet. Ez egy olyan zsineg, melyre anyagdarabokat erősítünk, és a tükröződő felület elé helyezzük. A mozgása elijeszti a madarakat, akik így nem tesznek kárt saját magukban. Plusz nyereség, hogy ha megakadályozzuk a szélmalomharcot, akkor az üveg felületek sem sérülhetnek, és elkerülhetjük azt is, hogy a madarak a harc hevében összepiszkítsák az autókat, párkányokat.

lead kép: Thinkstock