Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Virágot minden ablakba - ez a méhek életének egyik kulcsa

Zöld zóna
2021. február 26. 14:00
null

A beporzók fontosságával már számos tanulmány foglalkozott, és azt is nagyon jól tudjuk, hogy a mezők és az erdőségek is fontos szerepet játszanak az életükben. Természetesen az ember lakta területeken is van számukra hely, hiszen egyre több a városi park is – avidékilehetőségekről nem is beszélve. De vajon ez elég?

A beporzók és a város

Rengeteg tanulmányfoglalkozott ,már azzal, hogy mekkora területen mekkora mennyiségben képesek a méhek és más beporzók életben maradni, ehhezmennyi növény, milyen időszakban nyíló fajták és milyen összetételbenkellenek,stb. Egy dologban azonban minden tanulmány közös: a “vidéket” veszi alapul.

kép: flickr - Jennie Filer Photography

Pedig a városok számára is van remény, hiszen itt is találkozhatunk az életünk fenntartásában elengedhetetlenül szükséges beporzó rovarokkal, igaz, nem annyira feltűnően. A Bristoli Egyetem vezetésével készült átfogó tanulmány szerint a városokban meglepő módon nem a közparkok jelentik a rovarok fő élelemforrását, hanem a kertek és a balkonládák!

Fontosabb, mint hinné!

Ha eddig is foglalkoztatta a kérdés, hogy vajon van-e értelme virágokkal díszíteni a balkont, hiszen a szépségen kívül valami másra is jók lehetnek, akkor a válasz: igen!

A tanulmány ugyanis rámutatott, hogy a magánkertek - és ebbe bizony a balkonládák is beletartoznak – jelentik a beporzó rovarok élelemforrásának 85%-át, ami elképesztően hatalmas szám! A kutatás alapján 3 teljesen átlagos kert egy teáskanálnyi nektár előállítását teszi lehetővé a rovaroknak, akik ugye ezen élnek. Elsőre talán nem tűnik ez olyan soknak, de emberi léptékre fordítva olyan, mintha az említett három egyszerű kis kert egy tonnányi élelmet termelne meg minden egyes napon! Egy teáskanálnyi nektár ugyanis több ezer méh túléléséhez elegendő mennyiség!

kép: flickr - Luigi Strano

A környezetünk védelme nem csak abból áll, hogy tiltakozunk a romboló beruházások ellen, vagy igyekszünk a lehető leginkábbkörnyezettudatostermékeket vásárolni. Egyetlen balkonládával is méhek tömegeinek életét tehetjük könnyebbé, biztosíthatjuk a túlélésüket, és persze nem utolsó sorban a saját kellemes közérzetünket is garantálhatjuk!

lead kép: pithandvigor.com

beporzónövényemberméhvárosélet