Április 14. Vasárnap, Tibor

Mini kupola üvegház, ami bármelyik kertben elfér, és helyet is csak egy darabig foglal

Zöld zóna
2021. február 08. 12:00
null

Az üvegházak szükségességéhez nem is férhet kétség. Segítségükkel ugyanis akkor is képesek vagyunk az élelmiszer növények termelésére, amikor azok egyébként nem maradnának életben. Azonban sajnos az üvegházakkal több probléma is van.

Nagy és nem környezetbarát

Egy üvegház bizony nem kis területet foglal el. Egy nagy gazdaságban ez még belefér - bár jobb lenne ezt a területet is úgy használni, hogy nem csak a magoncok “keltetése” történik itt, hanem akár folyamatosan változó terményekkel beültetni. Ehhez azonban a csíráztatás helyét fel kellene áldozni.

A másik kérdés a fenntarthatóság. Az üvegház a legtöbb esetben csak a nevében üveg. Bár az elegáns és tartós darabok valóban üvegből készülnek, a súlyuk is nagyon nagy, vagyis alapozást igényelnek és tartószerkezetet. Ezzel szemben a legtöbb üvegház sokkal inkább egy sátor, melyet műanyaggal borítanak, mely nem kifejezetten áll ellen sokáig az időjárásnak, vagyis elég sűrűn kell cserélni. Ez a műanyag pedig nem újrahasznosítható....

Agrodomes

ANodDesign ConsultingAgustinOtegui, Jorge Álvarezzel közösen alkották meg az üvegházak új generációját. Első körben azt kell kiemelni, hogy újrahasznosított, és 100%-ban újrahasznosítható, tartós műanyagból készülnek. Ebben az esetben nem ponyváról van szó, hanem egy masszív de könnyű öntvényről. Akihelyezésesem okoz gondot, mivel csupán 3 négyzetméteres.

Igen, ez elég kicsi, de ahhoz, hogy a rendszer valóban tartós lehessen, moduláris megoldást kellett alkalmazni, ami összességében sokkal jobb. Tény, hogy eltart egy darabig, míg az ember kihelyezi a kupolákat, de ezt akkora területen teheti meg, amekkorára éppen szüksége van. Nem kell fix terület hozzá, hiszen a mini üvegházak bárhol leszúrhatóak, a nedvesség és a hőmérséklet pedig úgy szabályozható, hogylejjebb, vagy feljebb nyomjuk a földbe a kupolákat.

A nedvességet atetejükön ütött lyukakon lehet bejuttatni, a leszúró rész pedig üreges, így az eső nem mossa ki a palántákat. A vizet a talajba vezeti, ahol eloszlatja azt, vagyis ezzel is támogatja az egyenletes növekedést. Nem kell alap, nem kell cserélni a ponyvát, és oda helyezhetjük el, ahova csak jólesik. Az ilyen innovációk egy lépéssel közelebb visznek minket a fenntartható mezőgazdasághoz is.

képek és lead kép: inhabitat.com

klímaterményélelemembergazdaságüvegházélet