Július 14. Vasárnap, Örs, Stella

Minden ötödik ember haláláért a légszennyezettség felel

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Mekkoragonda légszennyezettség? Van egy kis füst? Na és? Hiszen éveket éltünk le úgy, hogy füstöltek a kémények, nagyanyáink is egész életüket így élték, mi lehet akkor a gond belőle? A friss kutatások alapján sokkal több dologra van hatással, mint az eddig hittük.

Elemzési eltérés

Az átlagos levegőszennyezettségi felmérésekhez a műholdak adatait és a felszíni központok megfigyeléseit szokták alkalmazni. Ennek megfelelően tudjuk egy 2019-es felmérés alapján, hogy évente 4.8 millió halálesetet okoz aszálló por, az erdőtüzek füstje és a fosszilis anyagok égetéséből származó részecskék. Ez a szám pedig, bár elég magas, nem annyira rossz adat.

kép: arsboni.hu

A Harvardi, a Birminghami és a LeicesteriEgyetem, valamint a University College London közös kutatásában azonban a szakemberek kifinomultabb technológiát alkalmaztak. Itt ugyanis figyelembe vették azt is, hogy hol élnek az emberek, hol nagyobb a koncentrációja a szennyezésnek, és a NASAháromdimenzióslégkörkémiai modelljét is alkalmazták. Ezzel pedig lényegesen pontosabb becsléseket lehet készíteni, aminek eredménye a tudósokat is nagyon meglepte.

8.7 millió

2018-ban a légszennyezés következtében mintegy 8.7 millió ember veszítette életét. Ez bizony több, mint ahányan maláriában és a dohányzás következtében haltak meg összesen! Még egy kicsit árnyalva a számot: ez azt jelenti, hogy a világon minden 5. haláleset a légszennyezettség számlájára írható.

kép: Jarhe Photography-Shutterstock

Hogy hogyan lehetséges ez? Nem a kémények száma lett több, vagy az elégetett fosszilis energiahordozók mennyisége duplázódott meg, hanem az adatok lettek pontosabbak. Ma már tudjuk, hogy a 2.5 mikrométernél kisebb részecskék komoly indikátorai a szív és érrendszeri megbetegedéseknek, a légúti betegségeknek, de még a látás elvesztésének, vagy a vetélés és koraszülés létrejöttének is!

A tudományos elemzések alapján csak a fosszilis üzemanyagok kibocsátása nélkül is egy teljes évet emelkedhetne az átlagos élettartam, arról már nem is beszélve, hogy az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomás éves szinten 2.9 billió dollárral lenne kevesebb.

lead kép: DHA