Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Erdővel tarkított üvegpalota lesz a zord irodaházból Rómában

null

Egy irodában dolgozni nem feltétlenül a legkellemesebb dolgok egyike. Bár szerencsére sokan szeretik, amit csinálnak, és a közösség is nagyon jó lehet egy ilyen munkahelyen. A négy fal közt, bezárva, nem a legkellemesebb, főleg a szikrázó napsütésben.

Munkakörnyezet

Tény, hogy a produktivitásunkra igencsak nagy hatást gyakorolnak a munkakörülményeink. Több tanulmány is igazolta már, hogy a természetközeli környezet bizony sokkal jobb munkaeredményeket ad, mint a zárt négy fal, főleg, ha még zsúfolt munkaterületekkel is meg van pakolva.

Persze mindenki próbál kicsit javítani azon, amin tud. Néhány cserepes növény, egy-egy kép, vagy éppen kis szobor, csecse-becse, de ez azért nem az igazi. A munkáltatóknak is érdeke lenne a minél innovatívabb, természetközelikörnyezet, hiszen a munkatársak produktivitásaugrásszerűennőne. Arról nem is beszélve, hogy a munkakörnyezet is egy azon tételek közül, ami alapján az ember munkahelyet választ, ráadásul egy természetközeli környezetben a hiányzások száma is lecsökken.

Üvegpalota

Nem is egy üvegpalota kelleti magát a városokban, és bizony megvannak a hátrányai is. Igaz, hogy a kilátás sok esetben csodálatos, de igazán nem oldják fel az irodaház jelleget, nem lesz természetközeli a megoldás, pusztán átlátszó.

A milánói székhelyű cég, AntonioCitterioPatriciaVielazEelenergiaipari vállalat épületét gondolta újra, mely Róma történelmi városközpontjában van. Ez a terület is környezettudatosmegújuláselőtt áll, és ennek jegyében gondolták újra több emeletes épületmonstrumot, mely a természetközeliségtől igen messze állt.

Az üvegpalota nem csak azért különleges, mert áttetsző, vagyis valóban körpanorámát jelent. Az igazi érték a rengeteg előre telepített növény, melyek olyan munkakörnyezetet teremtenek, mely nem csak nyugodt, de segíti a kreativitást és jelentősen csökkenti a stresszt is.

Emellett természetesen az épület tervezésénél az anyaghasználatra és az energiafelhasználásra is erősen ügyeltek a tervezők, ahogyan arra is, hogy a már kész épület fenntartása is a lehető legkevesebb energiabefektetéssel valósulhasson meg. Ez pedig nem elhanyagolható, tekintve, hogy 80 000 négyzetméterről van szó!

képek és lead kép: inhabitat.com