Május 2. Csütörtök, Zsigmond

A sütőolaj és a komposzt nagyon nincsenek jóban!

Zöld zóna
2021. február 27. 11:00
null

A sütőolaj elfogadottsága változó. Van, amikor mindenkit arra biztatnak, olajat használjon, máskor inkább állati zsiradékra szavaznak a szakértők, kis idő múlva jöhet a kókuszzsír, majd vissza az olajhoz, és így tovább. Az sütőolaj nem ördögtől való, sőt, 100%-ban újrahasznosítható, de ehhez kell valami: össze kell gyűjteni!

Hova tegyem?

A használt étolajjal kapcsolatban nagyon sokszor vetődik fel a kérdés: mégis, hova tegyem? Néhány évvelezelőttiga bevett szokás a legtöbb esetben az volt, hogy a lefolyóbazuttyantottuk. Igaz, már akkor is sok duguláselhárító szakember mondta, hogy ez nem jó ötlet, így sokan nem a lefolyóba, hanem awc-beöntötték a nem kívánt anyagot.

kép: wikihow.com

A környezetre gyakorolt hatása miatt kampányindult. A használt sütőolaj ugyanis az élővizek ádáz ellensége, avízenszétterülveoxigénhiánytidéz elő, komoly környezeti károkat tud okozni, a milliárdos anyagi károkról már nem is beszélve -ide értvea csatornatisztítást is.

A lefolyó tehát kiesett - hál’ Istennek -, és előtérbe került a gyűjtés. Legalábbis a városokban, ahol ugye vagy a lefolyó van, vagy a szemetes. De ez utóbbiban az olaj sokszor kifolyt, és kimosni az olajos szemetest gusztustalan, így inkább gyűjtötték az emberek, és vitték a közeli gyűjtőpontokra. Ma már a környezettudatosság vezeti a kezüket, és meg is szokták ezt a rendszert.

Komposzt?

A városokban ugye nem nagyon van más megoldás, mint agyűjtőpont. A kertes övezetben azonban ott kelleti magát a komposztáló edény, ahol elfér az olaj is, a zöldhulladékkal és az ételmaradékokkalegyütt. De ezt érdemes tisztázni: az olaj nem való ide sem.

Már az ételmaradékokkal is van gond, hiszen a környék összes macskája, borza, menyétje patkánya és egere a mi komposztunkra fog járni afinom falatokért, az olaj azonban még ennél is nagyobb bajt csinál: tönkre teszi a munkánkat. A komposzt érése ugyanis jelentősen lelassul a hatására, ráadásul a nedvességtartalmát is csökkenti, vagyis messze nem lesz olyan gyorsan és olyan jó minőségű komposztunk, mint szeretnénk.

kép: wikihow.com

A gyűjtés mellett szól az is, hogy a sütőolaj bizony 100%-ban újrahasznosítható! 90%-bólbioüzemanyag, 10%-bólbiogáz készül, vagyis duplán jól jár azújrahasznosítássala környezet!

lead kép: утилизация.укр

olajbolygókörnyezetemberéletkomposzt